Enklaste pajen i rabarbertider

Nu är bästa tiden för rabarber. Denna härliga grönsak. Jo, faktiskt. Som prunkar i de flesta villaträdgårdar runt om i Sverige. Här kommer recept på en snabb och supergod rabarberpaj med smuldeg på smält smör och smak av kanel.

Har du tänkte på att du får en lite sträv känsla på tungan när du äter rabarber, den känslan kan du få även av spenat. Det beror på att rabarber innehåller oxalsyra precis som spenat och till exempel rödbetsblast. Rabarberbladen innehåller väldigt mycket oxalsyra därför ska du inte ge dig på att äta dem – utan nöj dig med stjälken. När mina barn var små pratades det om att små barn under ett år inte skulle äta rabarber. Nu när jag googlar ser jag att Livsmedelsverket skriver att ” en normal konsumtion av rabarber utgör ingen risk för spädbarn och småbarn”.

Mitt recept på smulpaj med rabarber är superenkelt – du gör det på smält smör och behöver inte ens bli kladdig om fingrarna. Dessutom har jag rätt lite socker i eftersom jag verkligen gillar att känna kontrasterna mellan den lite sura rabarbern och den söta vaniljsåsen eller glassen. Ibland när jag vill känna mig lite extra nyttig, då skippar jag glassen och tar vaniljkvarg till – det är ju också supergott. Dessutom får jag i mig lite protein på köpet.

Recept på supersnabb rabarberpaj
6 personer

Fyllning

  • Cirka 500 g rabarber
  • ½ msk potatismjöl
  • 4 msk socker
  • 1 tsk kanel

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 2 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl (du kan ta hälften grahamsmjöl om du vill ha lite mustigare och mer fiberrik pajdeg)
  • 2 msk strösocker.
  • 2 msk solroskärnor

(pajdegen kan ju faktiskt varieras i det oändliga – testa till exempel att riva ner lite vit choklad i den)

Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader

Skär rabarbern i ganska tunna skivor. Skala grova stjälkar. Lägg i pajform. Blanda socker, kanel och potatismjöl och strö över – blanda runt lite.

Smält smöret till pajdegen, svalna något och blanda i alla ingredienser. Fördela smuldegen över rabarbern, in i ugnen i 20 minuter. Håll koll så att det inte blir bränt, är det på gränsen, lägg lite folie över.

Njut!

Av Kristina Lager

 

 

 

 

 

 

 

Mer om Recept