Julig pasta med grönkålspesto

Ska du träna i veckan? Vad passar då bättre så här i stressiga december än att ladda med en snabb och enkel pasta med grönkålspesto, som alla älskar. Få ingredienser och alldeles ljuvligt god.

Jag brukar göra all slags pesto med solroskärnor eller pumpakärnor istället för pinjekärnor. Men det gör du såklart som du vill. Det funkar också bra med hasselnötter, valnötter eller någon annan nöt du gillar. Receptet är vegetariskt i grunden. Men det är också gott att strö över knaperstekt bacon – eller servera tillsammans med fisk eller kyckling. Grönkål är för övrigt rena supermaten. Proppad med vitaminer och antioxidanter hjälper den oss att hålla immunförsvaret på topp.  Den innehåller bland annat massor med järn, A-vitamin och mer än dubbelt så mycket C-vitamin än apelsin. 

Grönkålspesto 4 portioner

100 gram grönkål

1 dl solros- eller pumpakärnor

1,5 dl riven västerbottenost, eller parmesan 

2 st pressade vitlöksklyftor

Ca 1 dl kallpressad rapsolja/olivolja

Mixa alla ingredienser – tillsätt mer olja om du vill ha den lösare. Du kan också hälla i lite vatten för en tunnare och mindre fet konsistens.

Släng på lite extra grönkål, rostade hasselnötter och granatäpple som garnering. Njut!

 

Recept och foto: Kristina A Lager