Ladda för helgträningen med snabba havrefrallor

Nybakt bröd. Finns det något godare? De här frallorna har jag slängt ihop på fem röda när jag blivit sugen på nybakt en lördagsmorgon. De är både snabbare och mycket godare än scones. Dessutom innehåller de fina, långsammare kolhydrater tack vare havremjölet. Väljer du glutenfria havregryn så passar frallorna de flesta. Ägg och yoghurt gör också att de innehåller mer protein än scones. Bra frallor för oss som tränar med andra ord.

Tips nr 1! Vill du ha laktosfria frallor funkar det utmärkt att byta ut yoghurten mot sojayoghurt eller liknande. 

Tips nr 2! Släng i lite frysta bär och vaniljpulver i halva smeten. Då blir frallorna supergoda som de är, utan pålägg. Perfekt att ta med i träningsväskan och äta efter träningen. Jag tog nästan 1 dl frysta hallon och 1/2 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker). Så gott.

10 frallor

1 liter havregryn 

4 ägg

½ tsk bakpulver

1 tsk salt

2 ½ dl naturell yoghurt (3% fett)

Sätt ugnen på 225°. Mixa havregrynen med stavmixer eller i matberedare till ett fint havremjöl. Vispa äggen lätt för hand. Blanda havremjölet (de mixade havregrynen) tillsammans med bakpulver och salt i en bunke. Rör ner ägg och yoghurt. Klicka ut 10 frallor med en sked på en plåt med bakplåtspapper. Grädda frallorna mitt i ugnen i 12 minuter. Ät dem nybakade eller låt dem svalna på plåten om du vill äta dem senare. 

Psst, när jag gjorde frallorna sist hade jag bara en blandning av havregryn och quinoa hemma. Det funkade precis lika bra och ger ännu mer protein tack vare quinoan. 

Receptet kommer från Linda Bakkmans bok Maten bakom resultaten. 

 

Skribent: Kristina A Lager

Mer om Recept