Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Maxa energin med hembakta bars

Bars. Världens enklaste och snabbaste mellanmål som finns i vilken liten kiosk som helst. Nackdelen med köpebars är att du inte kan bestämma innehållet själv – dessutom är de ofta oförskämt dyra. Två bra anledningar att baka egna bars. Och hembakat smakar alltid bäst! Här får du två olika recept som ger snabb energiboost.

Äppelkaksbar – god så det förslår

1 rött äpple

½ dl russin

1 tsk ljus sirap eller honung

1 ½ dl naturella cashewnötter

1 dl naturella skalade pistagenötter

1 dl havregryn

1 tsk kanel

En nypa salt

Sätt ugnen på 180 grader. Kärna ur äpplet och skär det i bitar. Behåll skalet på. 
Mixa ihop alla ingredienser till en tjock smet i en blender eller matberedare. 
Bred ut smeten i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper. Se till så smeten går ända ut i kanterna. Baka i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Ta ut kakan ur formen, låt svalna och ställ i kylskåp 1 timme. Skär den sedan i fem bitar.

En bar innehåller 17 g kolhydrater och 7 g protein.

Jordnöts- och bananbar – busenkel att göra

1 banan

1 dl salta jordnötter el 70 g jordnötssmör

1 msk kakao

Sätt ugnen på 180 grader. Mixa ihop ingredienserna till en tjock smet i en kraftig blender eller matberedare. Om du använder hela nötter och inte jordnötssmör behöver du mixa ganska länge så att nötterna börjar omvandlas till smör. 
Bred ut smeten i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper. Baka i mitten av ugnen 15-20 minuter. Kortare gräddningstid gör dem lite saftigare och segare, men längre gräddningstid gör att de håller ihop bättre. 
Ta ut ur formen, låt svalna och ställ i kylskåp 30 minuter innan du skär kakan i två delar. 

En bit innehåller 14 g kolhydrater och 10 g protein.

 

Recepten är hämtade från boken Vego i Världsklass av: Linda Bakkman, Gustav Johansson och Anna Richert, Norstedts.

Mer om Recept