Mexikanska tacos med pumpa, kidneybönor och linssalsa

Mexikanska tacos från boken Vego i Världsklass av Linda Bakkman, Gustav Johansson och Anna Richert.

Tacos! Så himla gott eller hur! Men efter att ha ätit tacos i många år, kanske du vill förnya dem lite. Våga testa den här fantastiskt goda veganska varianten – härliga, fräscha smaker som får smaklökarna att jubla.

Receptet kommer från en av mina favoritböcker, Vego i Världsklass, och bygger på klassiska mexikanska tacosmaker. Men istället för kött används kidneybönor och pumpa. Pumpan blir så där härligt söt och krämig när den bakas – vilket funkar utmärkt till chilin i lins- och tomatsalsan. Att blanda ner linser i salsan är förresten ett perfekt sätt att få upp proteinhalten i den här veganska rätten.

Recept för 6 personer

Pumpa och kidneybönor

  • 2 burkar kidneybönor à 380 g
  • 1 butternutpumpa à 500 g
  • 1 ½ msk rökt paprikapulver
  • 1 ½ msk spiskummin
  • 1 ½ msk torkad oregano
  • Salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 235 grader (225° i varmluftsugn). Skölj kidneybönorna i kallt vatten. Skala pumpan och skär i centimeterstora tärningar. Sprid ut pumpan på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut kidneybönorna på den andra sidan. Strö över kryddorna och blanda runt så att kryddorna fördelas jämnt. Baka i mitten av ugnen tills bönorna blivit torra och börjat spricka, cirka 15 minuter. Ta ut bönorna och låt pumpan bakas ytterligare ca 10 minuter.

Lins- och tomatsalsa

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • 1 röd chili
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk oregano
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl röda torkade linser
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 3 dl vatten
  • 1 krm strösocker
  • Salt och svartpeppar
  • Rapsolja

Skala och finhacka vitlök och rödlök och finhacka chilin. Fräs i oljan i en kastrull till det blivit mjukt och börjat få lite färg. Tillsätt spiskummin och oregano och stek ytterligare i några sekunder. Häll i krossade tomater, linser, vinäger och vetten och koka på medelvärme till linserna mjuknad. Cirka 20 minuter. Rör om då och då så det inte bränns fast i botten. Smaka av med salt, peppar och lite socker. Tillsätt eventuellt mer vinäger.

Grönärtsguacamole

  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 250 g gröna ärtor
  • 1 tsk spiskummin
  • ½ citron (bara saften)
  • 1 liten rödlök
  • 1 tomat
  • 1 näve färsk koriander
  • Salt och svartpeppar

Skala och hacka vitlöken grovt. Mixa ihop ärtor, vitlök och spiskummin med stavmixer i en skål. Skala och finhacka rödlöken. Finhacka tomat och koriander. Rör ner alltsammans i guacamolen. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Till servering

  • 24 små tortillabröd
  • 2 rödlökar
  • 1 kruka koriander
  • 2 limefrukter
  • 2-3 msk srirachasås
  • 1 sats grönärtsguacamole

Finhacka rödlök och koriander och skärlimen i klyftor. Bred ut linssalsa på varje tortillabröd, toppa med pumpa och bönor och sedan lök, koriander och pressad lime. Toppa med srirachasås och grönärtsguacamole.

Av Kristina A Lager

Mer om Recept