Quinoasallad med sparris och halloumi

En matig och ljummen sallad som dessutom bara tar runt 20 minuter att göra. Den här rätten har blivit en riktig favorit i sommar.

Jag har använt mig av vit quinoa – men det går såklart bra att använda couscous eller bulgur till den här salladen. Men jag gillar quinoa bättre bland annat för att den är rik på protein, den är också naturligt fri från gluten. Quinoa är inte ett sädesslag, utan ört som härstammar från Sydamerika.

4 portioner

  • 2 dl vit quinoa
  • 1 knippe grön sparris
  • ½ stor zucchini
  • 1 ½ paket halloumi
  • ½ stor rödlök
  • ½ dl pumpakärnor
  • 1 påse machésallad
  • Citronolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Smör att steka i

Gör så här:
Koka quinoan enligt anvisningen på paketet. Bryt bort de hårda lite tråkiga delen längst ner på sparrisen. Skär resten av sparrisen i mindre bitar (jag brukar skära i ca 3 cm bitar). Koka sparrisbitarna i några minuter. Skär zucchinin i ca ½ cm tjocka skivor och dela skivorna i halvmånar eller 4 delar beroende på hur stor zucchinin är. Stek sparris och zucchini i smör på relativt hög värme – det är gott när det blir lite, men bara lite bränt. Skiva halloumin och skär i mindre bitar – stek på hög värme i en klick smör. Steker du halloumi på för låg värme blir den mer kokt än stekt, och vi vill ju få den där härligt gyllenbruna färgen. Rosta pumpakärnorna i torr stekpanna några minuter. Håll koll så att de inte blir brända, vilket de blir rätt snabbt.

Låt quinoan svalna något. Blanda sedan quinoan med sparris, zucchini, halloumi och machésallad. Ringlal på lagom med citronolja och vrid ett par varv på pepparkvarnen. Salta försiktigt – ibland känns halloumin väldigt salt, så testa innan. Toppa med de rostade pumpakärnorna.

Av Kristina Lager

 

Mer om Recept