Felmeddelande

  1. Warning: include(misc/ui/images/ui-icons.png): failed to open stream: No such file or directory in include() (line 529 of /mnt/persist/www/marathon.se/build-assets/partials/symlinks/sites-default/settings.php).
  2. Warning: include(): Failed opening 'misc/ui/images/ui-icons.png' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php-5.6.40/lib/php') in include() (line 529 of /mnt/persist/www/marathon.se/build-assets/partials/symlinks/sites-default/settings.php).

Rårakor med kantareller

Rårakor med kantareller - kanske höstens snabbaste gourmetmiddag.

Det behöver inte vara så tillkrånglat, eller hur. Potatis är alltid gott. Och rårakor – eller rösti om du hellre vill, är magiskt gott. Dessutom är potatis en bra kolhydratkälla för dig som tränar.

Visste du att potatis toppar undersökningar om vad som ger mest mättnad i relation till kaloriinnehåll? Du får en härlig mättnadskänsla utan att oroa magen. Potatis är glutenfritt och passar de flesta. Jag har vad jag vet inte hört talas om någon som är allergisk mot potatis. 

Det här superhärliga receptet hittade jag i Tareq Taylors nya kokbok ”Det goda livet”. Jag hade tänkt ge mig ut i skogen och plocka min egen svamp – men tiden räckte inte till. Istället fuskade jag och köpte några nävar kantareller från Ica. Det gick bra det också, men nästa gång då ska det ligga trattisar på tallriken.

Till 4 portioner

  • 1 kg fast potatis
  • 400 g färsk svamp (kantareller, shiitake, ostronskivling eller annan god svamp)
  • 1 tsk hackad färsk timjan
  • Smör till stekning
  • Salt
  • Nymalen svartpepper

Till servering

  • Rårörda lingon. Lägg ett paket frysta lingon, ca 225 g, i en skål. Rör ihop med 3/4 dl socker och låt stå och tina en stund. Krångligare än så är det inte. Och MYCKET godare än den köpta varianten.

Skala och riv potatisen (hälften finriven, hälften lite grövre). Och blanda i bunke. Ta upp en näve potatisriv och krama ur vätskan. Forma till en boll och lägg i stekpannan med en klick smör. Platta till rårakan och stek på medelvärma i cirka 3 minuter, vänd och stek även andra sidan. Salta mot slutet.

Dela stora svampar i halvor och stek i en panna med smör och timjan. När svampen fått lite färg – salta och peppra. Servera rårakorna med svamp och lingon.

Tips! Vi stekte och serverade även salsiccia till vilket var mycket uppskattat av vissa.

Tips! Salta inte potatisen förrän mot slutet av stekningen. Saltet gör att potatisen vätskar sig – och det vill vi ju inte.

Smaklig måltid!

Av Kristina A Lager

Mer om Recept