Saffranspannkaka - godaste melliset i adventstider

Nu är det adventstider. Och säg den krydda som påminner mer om jul än saffran? Lägg till att en av ingredienserna är risgrynsgröt – så får i alla fall vi ännu starkare julvibbar. Gröten äts säkert i de flesta hem kring jul. Och där har du två av ingredienserna i gotlänningarnas förföriskt goda saffranspannkaka. Vi äter den som matigt mellanmål, lättare lunch - eller kanske som dessert. Du gör precis som du vill.

Saffranspannkakan, eller Gotlandspannkaka som vissa säger är visserligen inte en rätt som bara äts till jul. Många av oss har ätit den när vi har varit på sommarsemester på Gotland. Den goda, gyllene och matiga pannkakan som piffas upp med grädde och salmbärssylt om man så vill.

Även om saffranpannkakan äts lite året runt, så tycker jag att den gör sig extra bra till jul. Och jag tänker att den blir ett perfekt mellanmål – och uppladdning inför vinterns löprundor. Eller grym återhämtning efter ett tufft pass. Saffran är dessutom en av de allra snällaste smakerna – en krydda att bli lycklig av. Att äta något med saffran är som att få en stor varm kram. Därför tar vi lite mer saffran än vad många recept anger.

Ta en form på ca 20x30 cm. Sätt ugnen på 175 grader.

  • 1 liter risgrynsgröt
  • 1 dl skållad och hackad mandel
  • 2 påsar saffran à 0,5 gram
  • 3 msk socker
  • 3 ägg
  • 1,5 dl vispgrädde
  • Smör till formen

Mortla saffran med lite av sockret. Blanda i kryddblandningen i vispgrädden. Häll ner i gröten. Vispa upp äggen och häll ner i grötblandningen. Lägg i resten av sockret och mandlarna – blanda runt. Häll ner i smord form och grädda cirka 60 minuter.

Servera med vispad grädde och sylt – eller njut precis som den är.

Av Kristina Lager

 

Mer om Recept