Shakshuka med sting och gröna ärtor

En underbar och lättlagad rätt från Mellanöstern där du pocherar äggen direkt i den kryddiga tomatsåsen. Det finns många varianter på den här rätten och jag har valt att göra den vegetarisk – men du kan också skiva ner en het chorizo om du vill.

Jag vet att det är enkelt att göra en egen tomatsås – men när jag har gjort den här rätten har jag haft bråttom. Jag har velat ha maten på 15 minuter. Därför valde jag en färdig tomatsås, Arrabbiata, det är egentligen en pastasås – så du hittar den i butiken där pastan finns. Jag har sett flera olika tillverkare så du får testa dig fram och se vilken du gillar bäst.

Jag har serverat buljongkokta röda linser till (blir klara på 10 minuter). Men du kan såklart välja ris, matvete, couscous eller annat tillbehör.

2 portioner

  • 1 burk arrabbiata
  • ½ purjolök
  • 2 dl frysta gröna ärtor
  • 4 ägg
  • Salt, svartpeppar och spiskummin – kanske lite chiliflingor

Stek purjolöken lite lätt, häll i tomatsåsen, de gröna ärtorna och kryddorna. Låt småputtra några minuter. Knäck försiktigt i äggen. Lägg på lock och tillaga på låg värme till äggvitorna stelnat. Det tar cirka 5 minuter.

Den här rätten har blivit en riktig vardagsfavorit. Jag upptäckte den för två veckor sedan och har redan hunnit göra den tre gånger. Hoppas du tycker lika mycket om den som jag gör. Nästa gång ska jag testa att slänga i lite spenat och fetaost – det låter ju också smarrigt, eller hur!

Av Kristina A Lager

Mer om Recept