Sötpotatissoppa med fetaostkräm

Visst är det väl så att alla älskar sötpotatis? Tänkte väl det. Den här soppan är magiskt god och samtidigt snabb och enkel att tillaga. Perfekt till lunch innan eftermiddagsträningen. Eller som återhämtning efter ett härligt träningspass.

Förutom att sötpotatis är gott är det också en riktigt bra råvara för oss som tränar. Precis som vanlig potatis innehåller även sötpotatis en massa bra grejer. Förutom kolhydrater innehåller de olika mineraler, vitaminer och viktiga fibrer. Sötpotatisar innehåller också mycket C-vitamin och vitamin B6, som är viktig för hjärnan och underlättar kroppens upptag av protein. De är också en bra källa för både kalium och magnesium.

Du ser. Det finns mängder av orsaker att fixa den här soppan. Varför inte göra lite extra mycket, den håller utmärkt i kylen en vecka.

4 personer

  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Ca 850 g sötpotatis
  • 1 msk olivolja
  • 8 dl vatten
  • 3 msk grönsaksfond
  • Cayennepeppar
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Citron
  • Topping
  • 150 g fetaost
  • 3 msk creme fraiche
  • Rostade pumpakärnor

Gör så här:

Stek löken och vitlöken försiktigt i en stor kastrull. Lägg ner sötpotatisen skuren i bitar. Låt koka cirka 15 minuter tillsammans med grönsaksfonden. Mixa till en slät soppa. Späd ev med mer vatten om den blir för tjock. Smaksätt med salt, cayenne, svartpeppar och citron och koka några minuter. Jag gillar när soppan blir lite ”stingig” och cayenne är perfekt för att få till den rätta hettan.

Mixa fetaosten och creme fraiche. Rosta pumpakärnorna i torr stekpanna.

Servera med en klick fetaostkräm och rostade pumpakärnor.

Av Kristina A Lager

Mer om Recept