Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Svalkande grön gazpacho

Grön och krämig gazpacho

Wow. Vilken smakexpolsion. En kall och fräsch gazpacho till lunch under varma sommardagar ger en så grym semesterkänsla trots att semestern är över. Jag hittade det här lite annorlunda receptet och var bara tvungen att testa. Och gissa om jag kommer att göra det om och om igen …

Det här kanske inte är den mest energigivande lunchen om du planerar att gå ut och köra ett stenhårt träningspass. Men har du vilodag, eller tränar lite lugnarare (viket du kanske gör i värmen) – gör denna soppa! Det är snudd på en order. Receptet som kommer från Siri Barjes bok, Vegan på 5 ingredienser, innehåller visserligen lite fler än fem ingredienser – men resterande är basvaror som hon tänker att vi ändå har hemma. Och du behöver verkligen inte vara vegan eller vegetarian för att älska den här rätten.

Den här soppan var superenkel att göra och blev succé även hos mannen och sonen (och hundarna som fick slicka i sig resterna). Cashewnötterna gör soppen krämigare än vad vi är vana vid att en gazpacho är.

3-4 portioner

  • 1 dl naturella cashewnötter
  • 1 gurka
  • 1 liten zucchini
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 1 kruka mynta

Basvaror

  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ dl olivolja
  • 2 tsk vinäger (jag tog vit balsamvinäger – tror äppelcidervinäger funkar utmärkt också)
  • 1 buljongtärning
  • Salt, svartpeppar
  • ½ liter vatten

Gör så här:

1. Lägg cashewnötterna i blöt medan du förbereder resten. Hacka gurka, selleri och zucchini grovt. Hacka även vitlöken.

2. Hacka myntan, men spara ganska många blad till servering.

3. Mixa alla grönsaker och myntan med 3 dl vatten, olivoljan, vinägern och smula ner buljongtärningen. Mixa helt slätt.

4. Häll av vattnet från cashewnötterna som legat i blöt. Tillsätt nötterna och mixa helt slät. Späd med vatten om det behövs.

5. Smaka av med salt, peppar och ev mer vinäger.

6. Häll upp i skålar, toppa med myntablad och ringla över lite god olivolja.

Av Kristina A Lager

Mer om Recept