Vegetarisk rotfruktslasagne med många möjligheter

Rotfrukter är inte bara billigt och gott – det är också supermat för hälsan. Och bra kolhydrater för oss som tränar. I den här goda lasagnen gör vi en krämig bön- och rotfruktsröra som får ta köttfärssåsens plats.

Rotfrukter hör hösten till. De är klimatsmarta och odlas ofta på friland och påverkar därmed klimatet mindre än grönsaker som odlas i växthus. Grova grönsaker kan också lagras längre än ömtåliga grönsaker som tomat, sallad och gurka. Det gör att svinnet minskar både i butiken och hemma.

Rotfrukter är dessutom supernyttig supermat. Rotselleri innehåller bland annat vitamin K som är bra för skelettet. Morot vet vi sen länge är rikt på vitamin A som stärker ögonen och ger bättre mörkersyn (kanske bra inför vinterkvällarnas löprundor …). Palsternackan innehåller många bitterämnen som i laboratorieförsök hämmar tillväxten av cancer­celler. Palsternacka är också fiberrik och håller din matsmältning och ditt blodsocker i balans, och så har den ett högt innehåll av kalium som är bra för blodtrycket.

Den här lasagnen är full av valmöjligheter. Välj de rotfrukter och de bönor du gillar bäst helt enkelt.  Själv är jag barnsligt förtjust i rotselleri – så den hade en given plats. Jag tog även morot, palsternacka och kålrot. Kombon blev outstanding. Jag valde också svarta bönor – av den enkla anledningen att det är de bönor min man gillar. Vill du inte äta gluten så funkar det utmärkt att byta ut lasagneplattorna mot till exempel bönlasagne.

Receptet kommer från Det goda livet av Tareq Taylor och Sara Ask.

Cirka 6 portioner

  • 2 förpackningar kokta bönor (vita, svarta, kidney) cirka 800 g
  • 2 vitlöksklyftor (jag läste fel och tog 3 – gott det också)
  • 400 g blandade rotfrukter (rotselleri, morot, persiljerot, palsternacka – eller det du gillar)
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 förpackning krossade tomater, ca 400 g
  • 1 dl vatten
  • ½  dl olivolja
  • 2 tsk torkade örter, t ex rosmarin, timjan, oregano, salvia
  • 1 ½ tsk salt
  • ½ tsk nymalen svartpeppar
  • 9 lasagneplattor
  • 2 dl lagrad riven ost

Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader (varmluft).

2. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Skala och grovriv rotfrukterna.

3. Blanda rotfruktsriv, vitlök, crème fraiche, krossade tomater, örter, salt och peppar i en bunke. Vänd ner bönorna.

4. Varva lasagneplattor och rotfruktsröra i en smord ugnsform cirka 20x25 cm. Börja och avsluta med röran. Strö ost över lasagnen och tillaga mitt i ugnen i cirka 40 minuter eller tills den har fin färg och lasagneplattorna är mjuka.

5. Servera med en grönsallad.

Av Kristina A Lager

Mer om Recept