Vegobullar i tomatsås

I dessa tider behöver vi vänlig och omtänksam mat som samtidigt ger fin energi. Som en härlig spagetti med färsbullar i tomatsås. Tankarna går till barndomens Lady och Lufsen på julafton. Snäll mat som känns bra i både mage och själ.

När man ska göra bullar funkar det inte  med all vegetarisk färs. Många sorter är torra och finfördelade och passar bättre till färssås, grytor och kanske fyllning. Jag använder Anammas formbara färs när jag ska göra ”färsbullar”. I själva verket använder jag den oftast även till ”köttfärssås” eftersom jag inte vill ha en allt för finfördelad sås – jag gillar när det är lite tuggigt. Hur som helst – här kommer recept på vegetariska/veganska färsbullar i tomatsås – med härligt italienska smaker. Receptet kommer från boken ”Vego i världsklass”.

Färsbullar

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

½ kruka basilika

400 g formbar färs (tinad)

1 msk tomatpuré

1 msk grönsaksfond

1 msk japansk soja

Salt och rikligt med svartpeppar

Olivolja till stekning

Skala och finhacka gul lök och vitlök. Finhacka även basilikan. Blanda alla ingredienser till en jämn smet. Forma smeten till stora bullar, ungefär hälften så stora som tennisbollar. Stek bullarna i olivolja på medelhög värme tills de fått fin färg på alla sidor. Låt ligga på eftervärme ett tag så att du är säker på att de blir genomstekta. 

Tomatsås

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ röd chili

1 burk krossade tomater (400g)
4 dl vatten
2 tsk torkad oregano

1 ½ dl torkade röda linser
½ kruka basilika

Salt och svartpeppar

Olivolja till stekning

Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Fräs i en kastrull med olivolja tills det blivit mjukt. Tillsätt därefter krossade tomater, vatten, oregano och linser. Låt koka på medelvärme utan lock till att linserna blivit mjuka, ca 20 minuter. Mixa såsen slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar. Tillsätt hackad basilika. Vänd ner färsbollarna i tomatsåsen och låt koka ett par minuter. 

Koka pasta och rör ner den i tomatsåsen med färsbullarna. Du som vill gå all in kan göra en vegansk ”parmesanost” av cashewnötter att strö över. Så gott.

1 dl torrostade cashewnötter

2 msk näringsjäst

½ tsk salt

Mixa nötterna till ett fint nötmjöl tillsammans med näringsjäst och salt. Obs! Mixa inte för länge, då kan det bli nötsmör.

 

Text: Kristina A Lager

Mer om Recept