800-meterslopp i världklass väntas i Spåret GP

Den 11 februari är det dags för andra upplagan av Spåret GP. Herrarnas 800 meter väntas bli kvällens mest rafflande uppgörelse med både världsmästare och Europamästare i startfältet.

800 meter kvällens höjdpunkt

Kvällens clou på Spåret GP blir 800 meter. Världsmästaren från 2017, Pierra-Ambroise Bosse, dubble Europamästaren Filip Ingebrigtsen och EM-tvåan Andreas Kramer mot kenyanen Collins Kipruto som vann på världstouren i Polen i lördags, i skuggan av Mondo Duplantis världsrekord i stavhopp. Fransmannen begår debut för säsongen. Filip, som är mellanbror (av 7!) i familjen Ingebrigtsen där tre syskon vunnit varsin EM-titel på 1500 meter under de tre senaste mästerskapen. Den tre säsonger långa dokumentärserien om familjen Ingebritsen med den despotiske fadern Gjert i spetsen har gjort bröderna till superkändisar inte bara i Norge, utan över hela löparvärlden. Inte minst sen minstingen Jakob tagit över som den främste och slagit en rad juniorvärldsrekord på vägen till att vinna dubbelt på Senior-EM.

Kramer gick 2018 i bräschen för den nya svenska medeldistansvågen då han 21 år gammal knep EM-silvret på 800 meter. Andreas har gjort sig känd för sin offensiva, orädda löpning. Han får sällskap av den nye Spårvägenlöparen Joakim Andersson, som överraskade med att vinna 800 på Nordenkampen under söndagen.

Rohlén & Rogestedt upp i distans

Umeålöparen Robin Rohlén har utvecklats mot längre distanser och är bäst i Sverige i år på 1500 meter med 3:46.26. Johan Rogestedt har sprungit sex sekunder fortare inomhus och ytterligare fyra ute, men är på väg tillbaka efter ett 2019 fyllt med trubbel. De bör få skjuts av att springa med kenyanen Boaz Kpirugut, etiopiern Kebede Endale, som båda har sprungit på 3:36, och marockanske VM-finalisten Fouad El Kaam. Det blir intressant att se om Suldan Hassan, som ifjol var Sveriges överlägset bäste 5000-meterslöpare kan trycka på gasen från början. Göteborgaren gjorde väldigt bra ifrån sig på Terräng-EM i december.

Hanna Hermansson gör sitt första lopp på svensk mark för säsongen efter gästspel på majlen och 3000 meter hemma i USA och ett dubbeluppdrag på söndagens Nordenkamp. Där solovann hon 800 meter och hjälpte sedan till med farthållningen på 1500. Benins Noelie Yarigo har precis som Hanna sprungit VM-semifinal. Tjeckiskan Diana Meluzianikova sprang den senaste EM-finalen. Men etiopiskan Axumawit Embaye   som haft åtskilliga duster med Meraf Bahta på 1500 meter kommer till Stockholm med en seger och en andraplats på vinterns två första stora galor i Tyskland på den distansen. Det har gått 19 (!) år sen Emily Tuei vann Ungdoms-VM, 15 år gammal. Men ifjol kunde hon fortfarande springa på 1:59!

Henrik Larsson huvudpersonen i sprint

Värmlänningen Henrik Larsson var ifjol bara ett par hundradelar från att överta det svenska rekordet på såväl 60 som 100 meter, som Peter Karlsson har fått behålla i snart ett kvartssekel. På Spåret GP får han dels bevisa att han är nummer ett i landet - eftersom Hammarbys Emmanuel Dawlson sprungit nästan lika fort i vinter – dels bekänna färg mot en världslöpare som erfarne Keston Bledman, olympisk mästare i stafett. Men troligen är britten Sam Gordon vassare just nu.

Irene Ekelund gör sitt första lopp över 200 meter sen hon vann SM i början på september. Där vann hon för övrigt även 100 meter. Vassaste motståndet står Tynia Gaither för. Hon tog sig till VM-finalen i höstas, för andra gången i rad, och har vunnit all sina tre lopp på distansen i år. På 400 meter får Moa Hjelmer jaga femman på Inne-EM ifjol, italienskan Raphaela Lukudo.

Mer information och biljetter.

 

Skribent: Lorenzo Nesi

Mer om Tävling