”Alla ska med” och ”löparglädje” är ledorden när Cia håller farten

Det märks att Cia Bildt Sandgren gillar sitt uppdrag som farthållare. Här en High Five under halvmaran Tjejmilen 21K, 2019.

Lördagen den 9 oktober ljuder startskottet för den 42:a upplagan av Asics Stockholm Marathon. På startlinjen står inte enbart förväntansfulla löpare utan även ett flertal farthållare som ska se till att deltagarna får bästa tänkbara resa genom Stockholm. Jag fick en pratstund med den rutinerade farthållaren Cia Bildt Sandgren som ger oss en inblick i jobbet som farthållare. Hur ser förberedelserna ut och vad är viktigt att tänka på?

På lördag stundar återigen Asics Stockholm Marathon och på startlinjen står det löpare med såväl tydliga mål som höga förväntningar. En som däremot har det helt klart för sig hur snabbt det kommer gå är den rutinerade farthållaren Cia Bildt Sandgren, en hängiven löpare som genom åren både sprungit själv och coachat andra löpare inför diverse lopp.

– Jag är en allt i allo inom löpning och träning. PT, gruppträningsinstruktör, löpcoach och projektledare i TSM Running. Hittills har jag sprungit tretton maraton, varav sex Stockholm Marathon så det här blir mitt sjunde. Men som farthållare har det främst varit på halvmaradistansen. Tjejmilen 21K är det lopp där jag varit farthållare flest gånger.

Deltagarna i Asics Stockholm Marathon kommer att ha totalt tolv olika fartgrupper att välja på med tider mellan 3.00-5.45 timmar. Cia och hennes bästa farthållarkompis Helena kommer att sköta farten för löparna som satsar på en tid på 4.45. Även om uppladdningen inför årets lopp har varit kortare än vanligtvis lovar Cia att ge allt för gänget som följer henne och Helena.

– Löparna som väljer att ta vår rygg ska veta att vi gör det tillsammans hela vägen, från start till mål. Hela ”alla-ska-med"-upplägget! Vi ska springa med glädje. Det är ledordet. Löparglädje.

– Jag blev tillfrågad för en dryg vecka sen ungefär då det hade blivit ett avhopp bland farthållarna. Så uppladdningen och förberedelserna har varit kortare än vanligt. Men jag har tränat på ganska bra och har både Stockholm Halvmarathon och Lidingöloppet 30 km färska i bakfickan. Nu så här nära inpå så har jag ett par formgivande pass kvar, sen är det vila och äta lite extra som gäller.

Cia tycker att rollen som farthållare passar henne väl eftersom hon inte är någon direkt tävlingsmänniska. Men även om hon inte tävlar så finns det andra viktiga delar att tänka på i jobbet som farthållare och även de ställs inför olika utmaningar.

– Jag jagar inga pers, men gillar att göra jobbet, att peppa andra och att få springa lopp. Allt mitt fokus ligger på löparna omkring mig. Loppet handlar om dem, inte om mig. Det är rätt skönt att rikta fokus bort från sig själv i loppsammanhang och att veta vad sluttiden ska bli.

–  Samtidigt är en av de största utmaningarna som farthållare att man även är löpare. Som löpare har man kanske inte alltid dagen och då är det ju tuffare att vara farthållare också.

Efter en lång period med restriktioner och inställda evenemang är längtan stor efter att få snöra på sig löparskorna och känna gemenskapen som Asics Stockholm Marathon innebär. Så när jag avslutningsvis frågar Cia vad hon ser mest fram emot och vad som ska bli roligast med helgens maraton är svaret enkelt.

– Att äntligen få springa loppet på riktigt igen med publik, liv och rörelse. Med alla härliga inslag som Stockholm Marathon innebär. Starten på Lidingövägen, löpningen på gatorna genom världens vackraste stad, målgången på Stadion. Medaljen och samlingen efteråt på Östermalms IP. Känslan efteråt, älskar den!

– Att lotsa och hjälpa löpare genom ett lopp där de når sitt uppsatta mål som ett distansrekord eller ett tidsmål, det är stort. Stort på riktigt. Det värmer löparhjärtat.

Ge därför alla fantastiska farthållare lite extra kärlek längs banan på lördag. De hjälper till och bär fram alla löparna mot deras mål!

Vi ses på lördag! 

Av Sebastian Wallin

Mer om Tävling