Archie i hälarna på Nappe i Barcelona

Ifjol slog Turebergs Napoleon Solomon det svenska rekordet i halvmaraton i Barcelona. I dag hängde han med tätlöparna i ett stenhårt tempo i tre, fyra kilometer, men fick sen gradvis släppa allt mer. 15 sekunder vid sju kilometer blev hastigt till över minuten efter en mil, till slut drygt tre och en halv minuter i mål, på 63:15. I skrivande stund stämmer de officiella tiderna dåligt med vad löparna hade i mål.

Det dröjde inte ens en halvminut innan spårvägaren Archie Casteel också skar mållinjen.

– Första två, tre kilometerna gick på 2:48. Det var för snabbt för mig. De är grymma därframme. 10K passerades på 29:35, tror jag. Det är ju en idiotöppning. Kent (tränare Claesson) kommer att kritisera den, men samtidigt berömma mig för att jag vågade, tror jag. Jag fick betala rejält sista fem kilometerna. Men jag klarade målet att gå under 64.

– Vad tog slut först?

- Magen, sen benen, sen hela huvudet, allt! Tankarna kom på att bryta. Men när man ser den där 18-kilometersskylten är det inte långt kvar. Men de sista tre, fyra kilometerna var en plåga utöver det vanliga.

Ytterligare en och en halvminut senare kom näste spårvägare in i mål, John Börjesson, som vi hoppas kunna få över helt och håller från orienteringen.

– Det var prefekt i inledningen. Jag hade 30:20 första milen och det är nytt pers. Det kändes bra. Jag hade väldigt positiva tankar. När vi vände tillbaka efter 15 blev det väldigt jobbigt. Då stumnade jag rejält sista kilometerna. Men jag är jättenöjd och det känns positivt inför säsongen, berättade John, som gör nästa halvmara i Lissabon i slutet på mars.

– Jag hoppas kunna bli i lite bättre form till dess och sen får vi se vad som händer i vår. Jag har varit skadad så mycket att jag hoppas bara få träna och utvecklas. Halvmaraton passar perfekt, kanske till och med maraton längre fram. Jag har inte riktigt speeden för kortare distanser.

Ett flertal av spårvägarna, kommer att springa det snabba milloppet i spanska Laredo i mitten på mars, dit även Emill Millán åker, som vi berättade om häromdagen på marathon.se. 

 

Skribent: Lorenzo Nesi

 

Till resultatlistan. I skrivande stund stämmer de officiella tiderna dåligt med vad löparna hade i mål.

Mer om Tävling