Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

ASICS Stockholm Marathon och Tjejmilen 2020 är inställda: ”Vi har gjort allt för att hitta lösningar”

ASICS Stockholm Marathon är ett av Marathongruppens lopp som tvingas ställa in

Arrangörer runt om i landet har tvingats ställa in sina motionsevenemang på löpande band sedan coronautbrottet i våras. På onsdagsmorgonen stod det klart att tre av Sveriges största lopp ASICS Stockholm Marathon, Tjejmilen och Ramboll Stockholm Halvmarathon ansluter till gruppen av inställda evenemang.

Den pågående coronapandemin har slagit hårt mot många verksamheter, inte minst mot alla de motionsevenemang som årligen samlar tusentals löpsugna deltagare. Bakom några av de största loppen står Friidrottsföreningarna Hässelby SK och Spårvägens FK, som i den gemensamma organisationen Marathongruppen skulle ha arrangerat drygt 40 evenemang under 2020. Marathongruppens vår har bland annat bestått av en inställd Vårruset-turné, som skulle besökt 20 orter, och en flytt av den 42:a upplagan av ASICS Stockholm Marathon, från slutet av maj till början av september. 

Och på onsdagen den 10 juni kom beskedet att Marathongruppen tvingas ställa in sina tidiga höstevenemang i augusti och fram till mitten av september. Det innebär bland annat att Tjejmilen, ASICS Stockholm Marathon och Ramboll Stockholm Halvmarathon inte blir av i år. Ett beslut som slår hårt mot såväl deltagare som arrangörer. 

– Vi har under våren vänt och vridit på olika scenarier och försökt hitta alternativ. Men vi har nu slutligen behövt inse att vi inte får tillstånd för att på ett säkert sätt arrangera majoriteten av våra höstevenemang. Vi kommer inte få dela glädje, gåshud, tårar och skratt med deltagarna vid något av våra tidiga höstevenemang – och det smärtar, säger Daniel Almgren som är verksamhetschef för Marathongruppen.

Vi har under våren vänt och vridit på olika scenarier och försökt hitta alternativ. Men vi har nu slutligen behövt inse att vi inte får tillstånd för att på ett säkert sätt arrangera majoriteten av våra höstevenemang. Vi kommer inte få dela glädje, gåshud, tårar och skratt med deltagarna vid något av våra tidiga höstevenemang – och det smärtar.
Daniel Almgren, verksamhetschef Marathongruppen

Motionslopp är en stark motivationskälla till fysisk aktivitet och har en viktig roll i att upprätthålla den svenska folkhälsan. Hos Marathongruppen har personalen jobbat in i det sista för att hitta sätt att genomföra de planerade evenemangen, något som har visat sig vara en omöjlighet utan att riskera hälsan och säkerheten för deltagarna och allmänheten.

–  Vi har försökt hitta lösningar på att begränsa folksamlingarna vid evenemangen men när det kommer till de flesta av våra lopp i augusti och september är de helt enkelt för stora för att ens kunna hitta rimliga varianter på hur det skulle gå till. Myndigheterna har också varit tydliga med att som läget är just nu kommer de inte heller kunna bevilja tillstånd för specialvarianter, om evenemanget i sig kommer samla fler än gränsen på max 50 personer, säger Daniel Almgren. 

Det har istället blivit dags att blicka framåt. Planeringen för den senare delen av hösten fortgår och även om organisationens personal nu är korttidspermitterad är arbetet inför evenemangen 2021 redan igång.

– Det har varit en ledsam och tung vår, men samtidigt har stödet och förståelsen från majoriteten av våra deltagare varit stort och gett oss kraft. Den energin tar vi med oss in i planeringen för framtiden. Den kommer med stor sannolikhet inte se likadan ut som vi vant oss vid men vi vågar lova att vi kommer satsa allt på ett ge våra deltagare upplevelser de aldrig kommer att glömma. Vi lever för att förverkliga drömmar. Det ser vi fram mot att få göra igen så snart det bara går, säger Lotta Lindblom som är nytillträdd evenemangschef för Marathongruppen.

Det har varit en ledsam och tung vår, men samtidigt har stödet och förståelsen från majoriteten av våra deltagare varit stort och gett oss kraft. Den energin tar vi med oss in i planeringen för framtiden. Den kommer med stor sannolikhet inte se likadan ut som vi vant oss vid men vi vågar lova att vi kommer satsa allt på ett ge våra deltagare upplevelser de aldrig kommer att glömma. Vi lever för att förverkliga drömmar. Det ser vi fram mot att få göra igen så snart det bara går.
Lotta Lindblom, evenemangschef Marathongruppen

Marathongruppens inställda evenemang 2020: ASICS Premiärmilen (28/3), Tjejmilen 21K (25/4), Vårruset-turnén (april-juni), Ragnar Relay Lake Mälaren (12-13/6), STHLM Urban Trail (9/8), Stafesten för UNICEF (19-20/8), Tjejmilen-evenemangen (29/8), STHLM 10 och STHLM Junior Run (30/8), ASICS Stockholm High Five (4/9), ASICS Stockholm Marathon (5/9), Ramboll Stockholm Halvmarathon (5/9) samt Stockholm Mini Marathon och Minsta Maran (6/9).

Dessa evenemang planeras fortfarande: Tjurruset- och Kalvruset-turnén (september-november), STHLM Loop 24/10, Höstrusket (7/11) och STHLM Trail Run (8/11).

Läs mer om hur idrottsrörelsen påverkas av inställda evenemang:

Följderna av pandemin: "Den svenska modellen för motionsidrott riskerar att gå förlorad"

Marathongruppens VD besvarar kritiken: "Det finns inga perfekta, knappt ens några bra alternativ"

En idrottsrörelse i kris när flera motionslopp tvingas ställa in

Text: Jenny Sunding

Marathon.se ägs av Marathongruppen och  Jenny Sunding som har skrivit texten är anställd på Marathongruppen.

Mer om Tävling