Bästa svenska maratonloppen någonsin när SM avgörs på lördag

Mikaela Arfwedson med segerkransen på Asics Stockholm Marathon 2018.

Mustafa Mohamed och Mikaela Arfwedson leder de bästa svenska maratonloppen någonsin när SM avgörs på Norra Djurgården på lördag. Båda ställs mot VM-löpare och den största toppbredden inte bara i ett SM utan i något maratonlopp med svenskt deltagande.

För första gången sen 1981 avgörs SM i maraton inte i samband med Stockholm Marathon, som i år har ställts in. I stället blir den på en varvbana på Norra Djurgården som ska springas sex gånger, lördag 5 september.

Under pandemins restriktioner blir det en publikfri bana och två skilda starter. Männen springer på förmiddagen, kvinnorna på eftermiddagen. Just på grund av de svårigheter det har varit att anordna tävlingar i sommar har SM-loppen lockat fler och bättre löpare än vad något maratonlopp lycktas med.

41 år unge Mustafa Mohamed tog över det svenska maratonrekordet i vintras innan pandemin lamslog idrottsvärlden. Musse jagar sitt 26:e SM-guld vilket skulle göra honom till den mest gyllene i den svenska friidrottshistorien. Ännu delar han den titeln med den legendariske spjutkastaren Eric Lemming, som också erövrade 25 SM-guld, i början på förra seklet.

Men trots det nysatta svenska rekordet på 2:10:03 är inte Musse den snabbaste i fältet. Hans träningskamrat i Hälle, Samuel Tsegay har ett personligt rekord på 2:07:28. Eritreanen som är bosatt i Göteborg blev i höstas svensk mästare i terränglöpning. Han har sprungit 9 VM och ett OS för Eritrea.

Båda fick dock se sig besegrade av en annan eritreansk löpare, Samuel Russom, när SM i halvmaraton avgjordes för en månad sen. Sammy som springer för Helsingborgsklubben IS Göta begår nu debut på maratondistansen.

I herrfältet finns även Adhanom Abraha, Eskilstuna, som i höstas under långa stunder ledde VM- loppet i Doha och är regerande svensk mästare i maraton. Totalt är 39 män anmälda. Gränsen sattes vid 40 för att hantera loppet på ett säkert sätt ur smittosynpunkt. Av dessa har 23 löpare färska personliga rekord under 2:30 - det absolut största djupet i ett svenskt maratonlopp sen 80-talet.

Ännu högre historisk klang har det kvinnliga SM-loppet med fem tjejer som har sprungit fortare än 2:40. Favorit är Spårvägens Mikaela Arfwedson (fd Larsson) som har tre raka SM-titlar på distansen.

Hon utmanas av årets stjärnskott i svensk långlöpning, nyutexaminerade läkarstudenten Carolina Wikström, LK Roslagen. Men i startlistan återfinns också mästerskapslöparna Johanna Bäcklund, Louise Wiker och Lisa Ring, alla med erfarenheter från VM.

FAKTA SM MARATON

När? Lördag 5 september, kl 9.00 (män) resp 13.00 (kvinnor)

Var? Norra Djurgården, på en sexvarvbana med en prolog. OBS! Loppet avgörs utan publik.

Vilka? 39 män och 23 kvinnor är anmälda inkl den nyblivne svenske rekordhållaren, Mustafa

Mohamed, 41, och sju andra OS- och VM-löpare.

STARTLISTOR

BANKARTA

Text: Lorenzo Nesi

Mer om Tävling