Carolina kvalade till VM – eller ska hon till OS?

Carolina Wikström flyger vidare. För ett år sen en ambitiös motionär. Idag en VM-kvalande halvmaratonlöpare. Men hon vet inte ens om hon vill springa VM. För det finns ett OS som hägrar.

Av de många kvicka svenskar som tagit sig ner till Barcelona för att springa en av Europas snabbaste halvmaror var det LK Roslagens Carolina Wikström som lyckades främst. Med ett djärvt men jämnt tempo tog hon sig mål tiotalet sekunder under en timme och tolv minuter, gränsen för att få starta på VM i halvmaraton i slutet på mars. Det var en sänkning medfyra minuter av det personliga rekord som Carolina satte i Köpenhamn i september och det snabbaste av en svenska på snart tre år med undantag för den tid som Meraf Bahta noterade i våras, men som inföll under den period som hon sen stängdes av.

Carolina sprang på drygt 17 minuter/5 kilometer och klättrade genom fältet denna vårmorgon i Barcelona där en blek sol aldrig fick upp temperaturen till mer än 13 grader. Vinden låg länge och sov, men vaknade upp lagom till de sista kilometerna längs med Medelhavet och träffade löparna lite lätt i ansiktet.

– Jag har inte ens drömt om det här. Det känns helt overkligt, berättar Carolina några sekunder efter målgång.

– Förra året spurtade jag här för att komma under 1:17 och höll på att grina när jag väl kom i mål.

– Men nu grinar du inte!

– Nej, jag grinar inte, men jag är chockad! Det är otroligt.

Firande kommer strax igång. Carolina ska bara vänta på sin mamma, som också springer. Det var just mamma som fick igång Carolina med löpningen.

– Hon satsar på under 1:30. Jag ska försöka fånga henne!

Men så mycket tid finns inte till firande eftersom Carolina är anmäld till ett lopp till i Barcelona, på den fulla maratondistansen om fyra veckor.

– Jag har den i bakhuvudet, men har inte bestämt mig. Jag ville köra det här först och se hur formen är. Det får jag fundera på nu, om jag ska satsa på OS-kval eller Halvmaraton-VM.

Carolina har kört en blandning av maraton- och halvmaratonträning. Men vet inte riktigt själv hur upplägget för det har varit.

– Det får du prata med Christian om! Jag gör bara som han säger. Men jag har kört ganska hårda långpass och blandat med kortare intervaller.

Christian heter Mundt i efternamn och har hjälpt Carolina sen i somras. Två av hans andra adepter kom strax efter Carolina i Barcelona, Johanna Bäcklund, Runacademy, preliminärt 75:45och Johanna Eriksson, Motala, strax över 76 minuter. Mellan dem klämde sig Spårvägens Cecilia Norrbom in, precis under 76.

– Jag fick en bra genomkörare, tyckte Johanna Bäcklund.

 – Första halvan kändes bra, men på den andra kom det tillbaks lite grann att jag har haft problem med järnvärden. Jag är inte riktigt återställd, menade Bäcklund, som har fått betala hårt för att ha genomfört VM-maran i Doha i höstas. 

Cecilia Norrbom hade en seg dag, men krigade också in under 76 minuter.

– Det var ganska många ryggar att följa. Men jag kände redan från början att jag inte hade det riktigt.

 

Skribent: Lorenzo Nesi

 

Till resultatlistan.  I skrivande stund stämmer de officiella tiderna dåligt med vad några av löparna hade i måll. Men även Charlotte Andersson, Umeå, sprang på 76 minuter.

 

Mer om Tävling