En lugn halvmara med massor av fikastopp

Tänk att du springer två kilometer i lugn takt, sedan fikar du lite, springer två ytterligare två kilometer, fikar – och håller på så i några timmar Till slut har du lyckats med bedriften att springa ett halvmaraton. Precis så kan du lägga upp STHLM Loop, loppet där du väljer din egen utmaning och distans – du kan springa allt från 2,1 till 50 kilometer. STHLM Loop går den 21 oktober 2023.

För Sara Alexopoulos O'Gorman och Tom O'Gorman, två nyfrälsta löpare blev förra året blev STHLM Loops 2,1 km loop en perfekt utmaning där fikastoppen och gemenskapen med de andra löparna gav dagen en extra guldkant. Här kan du läsa deras upplevelse av loppet.

– Vi ville sätta upp ett roligt och genomförbart mål för att hjälpa oss komma tillbaka till träningen efter en härlig, lång smekmånad med massor av god mat och väldigt lite motion. Vi försökte också bli gravida vid den tiden, och det här loppet verkade vara den perfekta startpunkten för att bli friskare och sundare inför en graviditet. Det lyckades och nu har vi en nyfödd, skrattar Sara.

Hur valde ni loop?
Tom: Vi är nybörjarlöpare och även om vi har blivit snabbare och mer hälsosamma handlar det inte om några världsrekord. Vi började springa förra året för att komma i form och gå ner i vikt inför bröllopet. Med STHLM Loop ville vi kunna njuta, men även utmana oss lite utanför vår comfort zon. 5 km kändes för långt för oss att klara på 30 minuter. Vi ville göra så många varv som möjligt därför valde vi 2,1 km loopen.  

Vad tänkte ni om antalet starter?
Tom: Vi satsade på tio starter eftersom det skulle bli ett halvmaraton utan att det skulle kännas som ett halvmaraton på grund av pauserna efter varje varv. Men träningen gick inte som planerat (gör den någonsin det ... ) så vi nöjde oss med fem varv. 10 km fortfarande är en bra sträcka för oss!

Gick loppet som planerat?
Sara: Nja, vi avslutade det och det var huvudidén, haha! Regnet var inte med i planen, men vi fortsatte och njöt ändå. Vi började med ett snabbt varv och höll den takten för de nästa två varven. Men på de sista två varven började vi bli trötta och gick lite långsammare.

Vad tycker ni om konceptet?
Sara: Vi älskar absolut konceptet! Framför allt för att upplägget gjorde det möjligt att springa 2 km och sedan belönas med en liten fika för påfyllning och en paus i slutet av varje varv, innan vi gav oss ut igen.

Vad var bästa med loppet?
Tom: Början av varje varv blev väldigt härligt. Inför varje ny start räknade alla tävlande ner de sista 10 sekunderna, alla samlades och blev exalterade inför nästa varv. Även om du var trött gav det massor med adrenalin och motivation inför nästa varv! Det var en fantastisk energi.

Sara: Jag måste säga att alla härliga funktionärer runt banan var det bästa med loppet, de stod i regnet och hejade på alla varv efter varv. Evenemangsområdet var en fantastisk plats också. Att stanna för en snabb kaffe och en bit frukt och andra godsaker i slutet av varje varv var också jätteroligt eftersom det gjorde att det kändes mindre som ett lopp och mer som en dagsutflykt!

Vad tycker ni om gemenskapen under loppet?
Tom: En riktigt härlig gemenskap. Alla peppade varandra och hade kul, skrattade och pratade om det föregående varvet. Det gav verkligen mycket energi för att fortsätta.

Sara, hur var det att springa loppet med din man?
Sara: Det var jätteroligt - främst eftersom upplägget fick det att kännas mer som en utflykt än som ett lopp. Ja, vi sprang varje varv tillsammans! Vi har liknande tempo och vi gjorde loppet mer för att njuta av träningen och utmaningen tillsammans. MEN vi tävlade mot varandra under de sista 100 metrarna av varje varv mest för att känna att vi ännu mer den lilla fika-belöningen.

Vad tycker ni om servicen under loppet?
Tom: Servicen var fantastisk. Det fanns massor av hälsosam mat och dryck att välja på och allt var så gott. Det var som en julbord av energimat! Ett energibord om du så vill. Var bara försiktig så att du inte äter för mycket, för då känner du dig för tung för att springa nästa varv!

Har ni några tips till dem som ska springa i år?
Tom: Mitt huvudtips är att pusha dig själv att göra ett varv mer än du tror att du klarar av. Glädjen från de andra löparna och den energi du får från evenemangsområdet hjälper verkligen till att få dig att känna att du kan fortsätta.

Sara: Ta med en vän eller en grupp vänner och kör på, även om du inte är världens snabbaste löpare. Se loppet som ett sätt att hålla igång och ha kul. För precis så är det!

Läs mer om STHLM Loop.

Mer om Tävling