Ett unikt SM i maraton blir också det bästa

Carolina Wikström, LK Roslagen

En 110-årig tradition räddas imorgon. Det är Svenska Mästerskapen i maratonlöpning som har hållits i en obruten rad sedan 1910. Det som två världskrig inte har kunnat stoppa var nära att knäckas av en pandemi. Men Stockholm Marathongruppen har lyckats få tillstånd att arrangera SM trots att Stockholm Marathon var omöjligt att genomföra. Nu springer 38 män och 22 kvinnor på en varvbana på Norra Djurgården. Och startfältet är bättre än vid någon av de 110 tidigare upplagorna.

SM i maraton har varit inbäddad i Stockholm Marathon sedan 1982. Men efter 38 obrutna år tog det ett abrupt slut denna sommar när Stockholm Marathon först fick uppskjutas för att sedan ställas in helt och hållet när Corona-pandemins restriktioner inte gick att lätta och risken för smittospridningen var för stor.

De svenska elitlöparna har inte kunnat tävla över huvud taget sedan i mars med undantag för de tävlingar som har hållits inne på publikavstängda arenor och då med begränsningar på hur många som får vara med. Chansen att kvala till OS har varit helt förlamat och även skiktet där under har saknat tävlingar. Därför blev idén om att hålla ett SM på en varvbana på Norra Djurgården verkligen välkommet. När Polisen till slut gav sitt tillstånd – med strikta anvisningar om att ingen publik är tillåten att föla tävlingarna på plats – var det därför ovanligt många som ville vara med.

Det grundläggande villkoret var att maximalt 40 deltagare fick starta i respektive klass. Därför skärptes kraven på vilka som fick vara med. Startplats garanterades endast för män som under 2019-20 sprungit en mara under 2:30 eller en halvmara under 1:08. Motsvarande tider för kvinnorna sattes till 3.00 och 1:20. I en andra våg släpptes sedan även män med tider upp till 2.36/1:12 och kvinnor med 3:06/1:24.

Det blev till slut 39 män och 23 kvinnor som anmälde sig. Och tillsammans utgör de inte bara det bästa startfältet någonsin på ett SM i maraton, utan på någon mara över huvud taget med svenskt deltagande, inklusive mästerskap och de största internationella stadsloppen. Här är några siffror:

- Fem män med personliga rekord under 2:20, där de två bästa sprungit på 2:07 och 2:10
- 25 män med personliga rekord under 2:30
- Tre debutanter med halvmaratontider på 1.03 - 1:05
- Fem kvinnor med personliga rekord under 2:40
- 20 kvinnor med personliga rekord under 3:00

Favoriterna

1) Mustafa Mohamed, 41, Hälle IF, 2:10:03, Sevilla, 2020
Musse övertog det svenska rekordet så sent som i februari, i ett av de sista loppen som hölls innan pandemin stoppade alla tävlingar. I sommar har den evigt unge hälleiten även slagit personligt rekord på 10 000 meter. Om Musse vinner blir han den friidrottare som har vunnit flest SM-guld, 26 stycken! Tre utav dem har kommit på maran, 2013, -16 och -18.
 

2) Samuel Tsegay, 32, Hälle IF, 2:07:28, Amsterdam, 2011
Musses träningskompis I Göteborg har tävlar för Eritrea på elva VM och ett OS med ett silver på VM i halvmaraton som främsta merit! ”Perset” på 2:07 har visserligen nio år på nacken och sattes på hans debutmara, men så sent som i december gjorde han 2:09 på en mara i Kina. Två månader tidigare vann han det första svenska mästerskap som han har fått ställa upp i, på tio kilometer terräng.

3) Adhanom Abraha, 43, Eskilstuna, 2:14:44, Hamburg, 2019
Likt Tsegay har den regerande mästaren Abraha sprungit VM för Eritrea, på totalt fem upplagor av mästerskapen i terräng och på halvmaraton. Han har nu även gjort två Terräng-EM för Sverige och i höstas var han den ende manlige blågule löparen på VM-maran i Doha, ett lopp som han ledde i ensam majestät under långa stunder innan han falnade till 28:e plats. Har hunnit vinna 12 SM-guld trots att han var 37 när han fick börja tävla på SM.

4) Johan Larsson, 27, MAI, 2:16:14, Pisa, 2018
Johan vet ännu inte hur det känns att förlora en mara eftersom han vann sin debut i Pisa för snart två år sen och inte prövat distansen efter det. Den gången var det i en oväntad comeback för skåningen som hade lämnat sporten. Nu dyker han återigen upp som gubben i lådan efter att bara ha gjort enstaka smålopp runtom Öresund.

5) Samuel Russom, 29, IS Göta Helsingborg, debutant
Den mest okände av favoriterna har också han sina rötte ri Eritrea och har ännu inte hunnit få svenskt medborgarskap. Han var trea bland svenska klubblöpare på fjolårets Göteborgsvarv, men hade då inte tillstånd att få tävla på SM. Det fick han lagom till årets SM i halvmaraton som hölls på motorbanan i Anderstorp i slutet på juli. Då besegrade han Tsegay och Mohamed i kampen om medaljerna. Segertiden 1.03:47 antyder att han kan vara god för tider långt under 2.15.

101) Mikaela Arfwedson, 35, Spårvägens FK, 2:31:32, London, 2019
Fd motionär som sprang sina första maror på över tre timmar. Är nu nere på 2:31 och har vunnit tre raka SM-titlar, den senaste i början på en graviditet. Blev mamma i december, men har under sommaren redan hunnit slå personliga rekord på tre kortare distanser.

102) Carolina Wikström, 27, LK Roslagen, 2.33:49, Frankfurt, 2019
Det senaste årets komet i svensk löpning är också en fd motionär som i höstas förbättrade sig med över tolv minuter till 2.33. I februari gjorde hon 1.11.4, som är årets bästa svenska tid på halva distansen, precis som 32:46 på 10 000 meter, nästan en minut snabbare än Arfwedson.


BANAN
SM avgörs över en bana på 6.7km som löps i sex varv efter ett inledande avsnitt på knappt två km. Varje varav innehåller två betydande backar. Området på Norra Djurgården är en av de mset kända löpartrakterna i Stockholm, ytterst nära innerstaden.

KARTA ÖVER BANAN

BÅDA LOPPEN SÄNDS I SIN HELHET HÄR PÅ MARATHON.SE MED START KL 8.55!

Text: Lorenzo Nesi

Mer om Tävling