Finnkampens 10 000 m för damer avgörs på Tjejmilen

Tjejmilen och Finnkampen gör gemensam sak. Kvinnornas 10 000 meter på Finnkampen flyttas ut från Stockholms stadions löparbanor och avgörs istället på Södra Djurgårdens gator under Tjejmilen lördagen den 4 september.

Finnkampen och Tjejmilen går oftast samtidigt. Det sker även 2021. Nytt för i år är att arrangörerna går i hop istället för att konkurrera om de främsta långdistanslöparna i Sverige på damsidan. Tre svenska löpare och tre finländska löpare kommer springa Tjejmilen i landslagslinnen och göra upp om poängen precis som i övriga grenar under Finnkampen.

– Efter att ha varit tvungna att ställa in 2020 års upplaga är vi mer taggade än någonsin på att ta emot våra Tjejmilen-löpare den 4 september, och det är såklart extra roligt att även välkomna Finnkampens deltagare till evenemangsområdet på Gärdet. Tjejmilen når alla löpare, från de som springer lopp för första gången upp till allra yttersta elit – vilket det här samarbetet är ett fantastiskt kvitto på, säger Jenny Sunding, tf marknadschef på Marathongruppen som arrangerar Tjejmilen.

– Det här är ett samarbete vi tycker är mycket spännande. Både Finnkampen och Tjejmilen är evenemang som lockar tusentals friidrottsintresserade. Det blir den perfekta friidrottshelgen för alla som har vägarna förbi Stockholm, säger Magnus Malmsborg, projektledare för Finnkampen 2021.

På grund av restriktionerna kring pandemin rekommenderas publiken att sprida ut sig längs den vackra banan på Gärdet och Djurgården för att heja fram Finnkampens kvinnliga 10 000 meterslöpare, såväl som alla andra deltagare i Tjejmilen. Start- och målområdet på Gärdet är bara öppet för loppets deltagare.

Efter loppet transporteras löparna som ingår i Finnkampen till Stockholms Stadion och hyllas med ärovarv, helt enligt traditionen.
Tjejmilen gör sin 37:e upplaga och är ett av världens största motionsevenemang för kvinnor. Banan sträcker sig över 10 km på södra Djurgården – alltså ett stenkast ifrån Stockholms Stadion där Finnkampen avgörs 4-5 september.

Tjejmilens bana

Mer om Tävling