Gör löpträningen till en del av din vardag

Hur ska du få in den kontinuerliga träningen varje vecka? Hur mycket kommer ditt liv att påverkas? Det finns många saker att fundera över när man sätter sin ambitionsnivå. För det handlar om att få in maratonträningen som en del i vardagen. Frågan är bara hur stor den där biten ska vara i det som ibland kallas för livspusslet.

Låt oss alltså göra det klart en gång för alla: maratonträning kräver en hel del engagemang. Det är inte bara fysiskt krävande, det kan också påverka ditt familjeliv och kontakten med vänner.
Till och med ett träningsprogram för 5-timmarslöpare kräver att du varje vecka tränar fyra gånger, med långpass på mellan två och tre timmar på helgerna och ett antal träningar i veckan. Men du måste inte ändra ditt liv. Maratonträningen handlar inte på någon nivå om att späka sig utan att träna smart och få återhämtning så att träningen blir uppbyggande. Det krävs inga superdieter och kostillskott och om du kört ett rejält pass och längtar efter ett glas vin till maten, varför inte belöna dig själv? Lagom är bäst. Även i maratonträning.
De bästa träningsuppläggen utgår från dina nuvarande förutsättningar.

När du sätter igång och planerar din maratonträning finns det fem saker att fundera över:
 


Hur mycket tid kan jag lägga på träning?


Hur ser din dag ut? När kan du springa utan att det inverkar på ditt jobb, familj och vänner? Har du barn hemma är det kanske enklast att sticka ut tidigt på helgerna eller efter att de gått och lagt sig. Och jobbar du skift kanske du kan springa före arbetet?


Hur ska jag få mer tränings-tid?


Vissa människor tycker de har svårt att fullgöra sina träningsprogram eftersom de helt enkelt inte har tid. Men vill man så kan man. Kan du springa till jobbet? Kan du springa på lunchrasten? En del går upp tidigt på morgonen och springer före frukost. Andra väntar tills barnen har lagt sig och tar en kvällstur.


Ska jag ändra på kosten?


Njae, du måste bara vara lite mer uppmärksam på vad du stoppar i dig. Du behöver verkligen inte lassa tallriken full med pasta om du fortfarande har fyra månader kvar till start. Men på samma sätt som du inte kan vänta dig att en Formel 1-bil  körs på lågoktanigt bränsle, kan du inte vänta dig inte att kroppen ska kunna prestera bara på skräpmat.


Är det för tufft för mig?


Inte om du förberett dig på ett sätt som svarar mot dina mål. Om du kommer till startlinjen utan mer i benen än dina ruscher för att hinna med bussen så, ja, då kommer det nog bli lite tufft.


Hur ska jag engagera mina nära och kära?


Smyg inte med din träning. Låt folk veta vad du håller på med. Försök få din partner, dina barn eller en kompis att serva med vätska under loppet eller vara ditt moraliska stöd. Det känns alltid bra att dela sina bekymmer med någon. De kanske inte kan springa loppet åt dig, men att ha dem med ombord är en, om inte fysisk så mental, avlastning.

Mer om Tävling