Harens historia

Bilden är från VM i Doha 2019. Kalle Berglund, Spårvägens FK, 1500 meter, klar för VM-final

Önskar du att du hade en hare när du springer lopp? En trygg och stabil rygg att följa - håll med om att det skulle det kännas skönt! Visste du förresten att det var en svensk journalist som myntade begreppet hare för att beskriva en av Gunder Häggs så kallade hjälpryttare? Jesus och Manne har intervjuat historikern Björn Lundberg bland annat om harens historia.

Vad hade Gunder Hägg gjort år 2022, med allväders-banor, nya spikskor och harning? Det är något som veckans avsnitt av Spring Snyggt - med Jesus och Manne handlar om. Björn Lundberg är historiker och har skrivit boken Frontlöparen om Gunder Hägg. I samband med att Gunder började nå toppen av sin fantastiska karriär så började även harning bli en central del av lopp som sprangs för tid, mer så än placering. Hur kom harningen att bli en del av friidrotten, och måste man vara elit för att ha nytta av en hare?

Berätta om hur harningen blev en del av löpningen
Det första man kan säga är att fenomenry kommer från cykelsporten. I slutet av 1800-talet hade man farthållare, motorcyklar som körde före med cyklister bakom i luftsuget. I löpningen kommer detta från Finland, sent 20-tal tidigt 30-tal. I Pavoo Nurmi-eran så har man farthållare som man har anlitat för att slå världsrekord. Begreppet "hare" myntas av en svensk journalist för att beskriva en av Gunder Häggs så kallade hjälpryttare. Detta är taget från hundkapslöpningens språk, den mekaniska haren som används på insidan av Greyhounds-löpningen. 

Initialt så var detta en ganska så nedvärderande term medialt. Man diskuterade huruvida detta fråntog från essensen av "riktig" löpning, en debatt som på olika sätt fortsatt tills idag. Historiskt så har vi sett många riktigt duktiga löpare, framförallt i Sverige, som har fått sin början som harar. 

Kommer harningen alltså från Sverige? 
I samspel med Finland så kan man säga att harningen har sin uppkomst i Sverige. Att det skulle uppstått i England i samband med Bannisters drömmil stämmer inte. I och med att Sverige hade sin storhetstid under andra världskriget så kan det vara så att del av nymodigheterna missades internationellt. 

Blev det tidigt bestämmelser kring vad som var tillåtet eller inte i samband med harning?
I samband med att Bannister blev stor så fastställdes mer regler. Under 60-talet blev det mer kodifierat. I och med att friidrottsgalorna blir ett större och större fenomen så får hararna en stor betydelse. I takt med att man jagar snabbare och snabbare tider så har harningen blivit en viktigare vetenskaplig del av löpningen. 

Hur kan harning se ut för nån som inte nödvändigtvis siktar på världsrekord?
Personligen så tycker jag det är väldigt roligt att vara del av en grupp där man utbyter harningstjänster. Det är en stor fördel att kunna ligga bakom någon och inte behöva tänka på så mycket annat än att hålla personens rygg. Det behöver inte vara så att den som ska hara måste vara bättre, det kan vara någon som är sämre eller lika bra men som drar en mindre del av ett lopp eller intervall. Om man kan hjälpas åt så kan många dra nytta av harningens fördelar. 

Hör hela intervjun med Björn Lundberg i avsnitt 112 av Spring Snyggt - med Jesus och Manne 
 

Mer om Tävling