Inte bara David som lyckades i Valencia

Vi varnade för att det skulle gå fort i Valencia. Det var befogat. Segertid på 2:03. Turken Özbilen satte ett nytt Europarekord med 2:04:16, två minuter före norrmannen Sondre Moen. Bakom David Nilssons svenska rekord 2:10:08 kom Ebba Tulu Chala in på 2:13 och John Kingstedt på 2:17. Världsmästaren i terränglöpning Joshua Cheptegei slog världsrekordet på en mil.

Den svenska anstormningen av Valencia föll väl ut. I riktigt bra förhållanden, runt 15 grader och vindstilla, sprang David Nilsson, Högby, helt jämnt till det nya svenska rekordet 2:10:08, halvminuten snabbare än Kjell-Eriks Ståhls tid som har stått sig sen premiärupplagan av VM i friidrott, 1983. Han hade länge sällskap av Ebba Tulu Chala, som är på väg att bli svensk medborgare.
Ebba drabbades av magproblem som sinkade resan in till mål.
– Jag fick spy tre gånger, avslöjar Huddingelöparen, trots allt med ett brett leende.
Ebba har på fem veckor sänkt sitt personliga rekord med sju (!) minuter. 2:15:01 i Frankfurt blev till 2:13:39 i Valencia för den heltidsarbetande 23-åringen, som bara hinner träna runt tio mil i veckan.

Ebbas klubbkamrat i Huddinge, John Kingstedt trivdes riktigt bra med sin namnlapp där man kunde läsa ”Jesus”, ett smeknamn som blivit välkänt efter kanske framför allt Kingstedts återkommande inslag i poddvärlden. Han har sprungit ett par maror förut, som farthållare eller som ett kvalitativt långpass. Nu satsade John/Jesus från start och belönades med 2:17:56, en mycket lovande tid för 27-åringen, som likt David sprang helt jämnt, till och med några sekunder fortare på den andra halvan.
– Kul med karriärens bästa lopp på ett annars riktigt kasst 2019, sammanfattar John.

Snabbaste gotlänningen i maratonhistorien

Det var ytterst nära att en fjärde svensk tagit sig under 2:20. Fred Grönvall missade det med bara åtta sekunder, men kunde ändå glädjas över ett nytt gotländskt rekord för fabrikschefen på Cementa.
– Trots tappert spurtande räckte det inte hela vägen. Drömmen o en landslagsdebut växte sig lite starkare idag, säger Fred.

Även Klas Johansson, Vegan Runners, lyckades persa, 2:21:49 i sin femte (!) mara för året. Tre svenskar till kom in under 2:30, så att det totalt blev åtta. Däremot lyckades inte någon av de tämligen få svenskor som sprang. VM-löparen Cecilia Norrbom mäktade inte med den andra halvan av loppet, två månader efter mardrömsupplevelsen i Doha.

Världsrekord på milen

Riktigt fort gick det även på det millopp som hölls parallellt med maran i Valencia. Mohamed Reza svarade för årets snabbaste svenska tid på distansen, 28:34, 26 sekunder före klubbkamraten i Spårvägen, Olle Walleräng. Med 32:53 sprang Hälles Linn Nilsson inte bara sitt snabbatse millopp, utan även en av de kvickaste av en svenska genom tiderna. Ugandiern Joshua Cheptegei bevisade banans förträfflighet med att sänka världsrekordet till 26:38.

Alla resultat Valencia Marathon

Skribent: Lorenzo Nesi

Mer om Tävling