Jespers vänner har startat insamlingen #runforALS

Fotbollsspelaren Jesper Björkman var mitt i karriären när han veckorna innan jul 2022 fick diagnosen ALS, bara 29 år gammal. I april i år gick han ut i medierna och berättade om sin sjukdom. I samband med det startade han en insamling till Börje Salmings stiftelse.

Nära vännerna Vera Krona och Emma Forsberg har nu startat insamlingen #runforALS som en del i Jespers insamling till forskningen för den obotliga sjukdomen.

­– Jag har varit vän med Jespers sambo och blivande fru Linnea sedan tidiga tonåren. Emma lärde vi känna på gymnasiet och sedan dess har vi varit nära vänner. När Linnea träffade Jesper för runt 10 år sedan blev också han snabbt en del i gänget.

Våren 2022 började Jesper tappa kraften i sin vänstra arm. Han gick igenom olika utredningar och läkarna misstänkte att det kunde vara MMN, en sjukdom som i de flesta fall går att behandla, och alla pustade ut lite. Men sedan kom den chockartade diagnosen.

Vera berättar att hon en dag i mitten av december fick ett sms från Linnea  med orden ”Vi har precis varit hos läkaren och allting pekar på att Jesper har ALS – jag kan inte ta in det, men nu vet ni”.

Jesper med sin blivande fru Linnea.

– Det kändes obegripligt. Vi hade inte träffat Jesper på ett tag så var det otroligt svårt att förstå att han blivit diagnostiserad med en obotlig sjukdom. I våra ögon var han, som Linnea tidigare har uttryckt det, definitionen av en frisk och hälsosam person.

Det tog nästan fem månader innan Jesper och Linnea valde att gå ut i medier om sjukdomsbeskedet. Jesper som är en offentlig person relaterat till sin före detta fotbollskarriär på elitnivå, har många kontakter runt om i Sverige. Det var därmed tufft innan beskedet kom ut och det kändes som att han bar på en stor hemlighet. Även Linnea förklarade hur sjukdomsbeskedet lämnade en känsla av ensamhet och att vilja skrika ut till omvärlden om vad som pågick i deras liv. Sedan april har familjen varit väldigt öppna med sjukdomen – allt för att belysa ALS och att det behövs mer pengar till den nödvändiga forskningen. Därav insamlingen till Börje Salmings stiftelse.

– Jag hade rätt bra koll på vad ALS var redan innan, men det faktum att Börje Salming insjuknade och gick bort i ALS har ökat kunskapen och medvetenheten om sjukdomen hos många.

Insamlingen #runforALS

Jesper hade satt målet med sin insamling till Börje Salmings stiftelse på 250 000 kronor, något som gick jättesnabbt att nå. Nu är insamlingen uppe i över 550 000 och målet är ändrat till 750 000 kronor.

– Han var så otroligt glad en dag när Emma och jag kom hem till dem. Att nära och kära, bekanta men också människor han inte känner skänkte pengar och skrev till honom. Det var väldigt rörande att se honom så glad. Emma och jag har många gånger sagt att vi känner oss maktlösa i den här situationen, så att hjälpa till med insamlingen är något konkret som vi faktiskt kan göra.

Den 3 juni springer Vera adidas Stockholm Marathon tillsammans med sin pappa, det var bestämt sedan tidigare. När Jesper blev sjuk kände hon att hon ville springa för något större. Då bestämde Emma och Vera att de skulle hänga på Jespers insamling till Börje Salmings stiftelse.

– Vi skapade #runforALS. Jag och pappa kommer skänka 100 kronor till forskningen för varje kilometer vi springer under adidas Stockholm Marathon och vi har fått otroligt gensvar från våra vänner. Vi är nu uppe i över 250 kr per km vi springer – och jag hoppas att fler vill hänga på. Vi har också startat ett instagramkonto @run_for_als, och kontaktat olika företag kring sponsring. adidas Stockholm Marathon är med och sponsrar med t-shirts med trycket #runforALS – samt en QR-kod som leder direkt till insamlingen.

Emma, Vera och Veras pappa Ulf.

– Vi känner oss så tacksamma över att få all den här hjälpen och att se engagemanget – det är tydligt att många berörs av den här historien. Det känns fint och betydelsefullt. Just nu är vi ca 15 personer som kommer att springa med vår t-shirt samt en hel hejarklack som kommer ha tröjan på sig, men jag hoppas att det blir fler. Vi kommer inte satsa att springa maran på någon speciell tid – i stället vill vi att folk ska stoppa oss och fråga om insamlingen och fota av QR-koden. Jag kommer också att prata om vår insamling på loppets Expo på fredag 2 juni  kl 18. Allt för att sprida ordet och bidra till insamlingen.

Hur tror du att det kommer kännas att springa den 3 juni?
– Jag tror att det kommer att kännas väldigt speciellt. Bara att springa en mara är stort, och nu springer jag för Jesper och för ALS-forskningen. Det känns viktigt och extra betydelsefullt när så många är med oss och skänker pengar för de kilometrar vi springer. Och jag är helt säker på att jag kommer att vara otroligt rörd vid målgången. Varje steg under loppet blir viktigt och jag kommer att försöka uppdatera varje kilometer på vårt instagramkonto @run_for_als.

Kort om insamlingen
Bidrar du till insamlingen – skriv gärna #runforALS, så att Jesper och Linnea ser vilken hjälte du är. Självklart kan även du som inte springer vara med och delta. Insamlingen är öppen redan nu och den och initiativet fortsätter även efter Adidas Stockholm Marathon.

Till insamlingen >>

Vill du springa med en #runforALS t-shirt? Hör av dig till [email protected] eller skriv ett dm till @run_for_als.

För dig som vill veta mer om Jesper och hans sjukdom så kan du titta på TV4 play – där Jesper och Linnea besökte nyhetsmorgon söndagen 21 maj.

Av: Kristina Lager

Jesper Björkman

Mer om Tävling