Jonas Glans ser fram emot EM i München

Jonas Glans är en av Sveriges bästa löpare genom tiderna med svenskt rekord på 10 km och topp-tio placeringar på varje sträcka från 1500 m till 5000 m på bana. Några ord från David Nilsson hjälper honom att pusha på lite extra under loppen.

Blekingesonen som sedan tio år tillbaka bor och verkar i Malmö har dock inte haft en helt självklar väg till resultaten och framgångarna. Spring Snyggt - med Jesus och Manne har följt Jonas noga, för 20 månader sedan fick de chansen att intervjua den talangfulla löparen efter att denne hade slagit svenskt rekord över 10 kilometer landsväg i Dresden. Efter det blev det tyst. Nu har de fått chansen igen, på kort tid har Jonas sprungit två fantastiska lopp över 5000 respektive 3000 m vilket gjort honom klar för EM i Munchen.

Senast vi talades vid så sa du att man inte ska förvänta sig något av dig, men vara glad när något sker. Nu har det skett! Hur har tiden sedan vi möttes förra gången varit? 
– Ja det har som vanligt varit en del strul. När vi pratade förra gången så var det i efterdyningarna av det svenska rekordet i Dresden. Då hade jag gjort något som jag var väldigt stolt över och det kändes bra. Snart därefter fick jag problem med en ankel vilket egentligen hindrade mig ett halvår framåt. Jag kunde springa SM 10 kilometer sommaren 2021 (i Anderstorp) som jag vann. Kort därefter kom nästa problem vilket var hälen. Detta har jag inte blivit av med än men det förvärras inte av löpningen och vi har gjort alla möjliga tester utan att riktigt kunna förstå vad det är. Så nu kör vi på.

Du har tidigare sagt att du försökt lägga av med löpningen men att det varit svårt då du känt att du haft ett för dåligt personbästa på 5000m. Anser du detta åtgärdat efter loppet i Söderhamn? 
– Så har det faktiskt varit. Efter 28.09 i Dresden så kände jag att det var ett resultat som jag kunde vara stolt över. Att det var något som kunde stå som representativt för vad jag var kapabel till. 5000 m har varit sträckan som jag känt kanske passat mig bäst, och att då inte ha ett resultat där som jag tyckte ok gjorde det faktiskt svårt att gå vidare med livet efter löpningen. Jag hämtade mycket inspiration från Suldan Hassan här. Inför sommaren 2020 då han gjorde 13.18 så hade jag vid flera tillfällen slagit honom inomhus. Han blev en symbol för vilka tider jag själv kände att jag borde klara av.

Trots att du är en löpare av absoluta toppklass så har du berättat om mentala prövningar inför och under loppen. Har dessa visat sig även under den senaste tidens framgångar?
– Jag springer sällan ett lopp med självförtroende, det finns oftast en tanke om att ge upp eller slå av på farten. I Dresden 2020 så kommer jag ihåg att David Nilsson som även han gjorde ett kanonlopp sa till mig vid runt 8 kilometer att jag skulle ångra mig om jag inte körde på. Det är oftast detta jag får återkomma till, att fortsätta pusha ger en större belöning sen.

Även under loppet i Söderhamn så kom dessa tankar fram. På förhand var det upplagt för att Emil Danielsson och Per Svela skulle gå för EM-kvalet på 13.24. Jag hade då visualiserat att de skulle slå mig, men springa på kanske 13.20 och att även jag skulle kunna krångla mig under tiden precis. Som glad trea. Nu hade de inte dagen jag hade så jag var tvungen att ta ett beslut att själv gå med haren Narve Gilje Nordås, alla sådana beslut måste man vara säker i. Narve hjälpte mig extremt mycket loppet igenom, att ha en hare som är med till 4200m är få förunnat. Att jag kunde öka sista två varven var mycket tack vare honom.

13.20.85 för in dig som fyra genom tiderna, tre sekunder från det svenska rekordet. Nu är du uttagen till EM på sträckan och kommer där få med dig Andreas Almgren. Vad innebär det att ni nu är två svenskar som står på startlinjen i Munchen?
– Fantastiskt kul så klart. Andreas och jag har tränat en del ihop och vi har ju haft liknande förutsättningar i att vi ofta varit skadade men lyckats få till snabba lopp när vi fått träning med oss. Jag skulle säga att Andreas nog har ännu större chanser än jag har i mästerskapet, blir inte förvånad om han kniper en medalj. Jag känner väl inte riktigt att jag är på den nivån just nu men har väl ambitioner om åtminstone topp 10. Men hela denna uttagning och möjlighet är förvånande för mig."

Vi vet att du blir bra när du får springa, har du adderat något annat komplement till löpningen för att kunna få in mer träning?
– Air bike eller assault bike, detta har faktiskt blivit ett stående inslag i träningen. Många som kör detta verkar enbart köra korta intervaller men jag har implementerat både distans och mer tröskelorienterad träning på assault bike. 10x3' med 60s aktiv vila där man bara trampar har varit ett pass som vi haft med oss. Även distanser mellan 45-60'. Utöver de ungefär 10 mil som jag springer så tror jag att detta hjälpt en hel del.

Hör hela intervjun med Jonas Glans i avsnitt 139 av Spring Snyggt - med Jesus och Manne 

 

Mer om Tävling