Kreativa motionslopp skapas under pandemin: Vårruset 2021 blir en hybridprodukt

Vårruset 2019

När coronapandemin omöjliggör traditionellt arrangerade motionsevenemang, väcks kreativa lösningar hos landets lopparrangörer. Det som under 2020 började som virtuella lopp har nu utvecklats vidare, bland annat hos Marathongruppen som tagit fram ett unikt hälsokoncept för sin Vårruset-turné.

Vasaloppet var ett av få motionsevenemang som hann genomföras under 2020, innan coronapandemin slog till. I år satsar arrangörerna istället på ”Vasaåket” där deltagarna kan välja mellan att åka på klassisk mark i Dalarna eller på annan valfri plats, medan Midnattsloppet tagit fram den nya loppserien ”Stockholms Bästa” där varje lopp är öppet under en 10-dagarsperiod. Vårruset är världens största motionsturné för kvinnor och samlar varje år närmare 80 000 deltagare. När anmälan till Vårruset 2021 öppnade i december förra året presenterade arrangören Marathongruppen två möjliga alternativ; en traditionell turné med smittskyddsåtgärder eller en hybridprodukt som innehåller både fysiska och digitala inslag – och tidigare i veckan stod det klart vilket av alternativen som kommer att genomföras. Vårruset 2021 blir en kombinationsturné där en nyutvecklad app kommer att stå för mycket av innehållet.  

– Det ligger otroligt hårt arbete bakom den produkt vi presenterar som Vårruset-turnén 2021. För oss var det väldigt viktigt att ta fram två likvärdiga produkter när vi öppnade anmälan och det känns väldigt skönt att med stolthet få berätta att vi landat i det här helt unika hybridkonceptet i år, säger Vårrusets projektledare Louise Fredriksson.  

Gemenskapen central under Vårrusets hälsoturné 

Den app som Vårruset just nu utvecklar kommer fylla flera viktiga funktioner för turnén. Dels kommer den ta med deltagaren på en hälsoresa som pågår under Vårruset-turnéns sex veckor och dels kommer den rymma själva evenemangsdagen.  

– Vårruset app ska fungera som det enda tränings- och inspirationsredskap deltagarna behöver under turnén. Den kommer fyllas med träningspass av olika slag; allt från yoga, till löpning och styrketräning. Där kommer finnas utmaningar som kvinnorna kan anta tillsammans och massor av annan inspiration – allt från recept till tips på hur man stressar ner, berättar Louise Fredriksson vidare. 

Själva loppet kommer deltagarna springa med hjälp av appen. I den kan deltagarna registrera sina lopp, hitta resultatlistan och lokalisera lokala kartor och picknickplatser.  

– Det är just därför vi har valt att kalla Vårruset 2021 för en hybridprodukt. Vi kommer möjliggöra för Vårrusetkvinnorna att springa loppet tillsammans på ett smittsäkert sätt genom att ge tips på banor och picknickplatser. Vi vet att gemenskapen är en viktig del av Vårruset och därför har vi gjort allt vi kan för att skapa Vårrusetkänslan inne i appen. Här kan deltagarna värma upp tillsammans med vår uppvärmningsvideo, få pepp genom olika ljudstationer längs loppbanan och sedan tävla om fina priser I Vårrusets musik-quiz. Vi vill att kvinnorna ska lämna loppet med Vårrusetkänslan i hela kroppen, även om de ses i mindre grupper och på ett smittsäkert sätt, förklarar Louise Fredriksson.

Vi vill att kvinnorna ska lämna loppet med Vårrusetkänslan i hela kroppen, även om de ses i mindre grupper och på ett smittsäkert sätt.
Louise Fredriksson, Vårrusets projektledare

Presentbox skapar mervärde för deltagarna 

En annan nyhet i Vårruset 2021 är att alla deltagare, utöver den klassiska medaljen, även får en presentbox fylld med produkter efter att turnén är avslutad. Presentboxen har en koppling till appen då deltagaren kommer kunna öka värdet på sin box genom att köra träningspass och anta olika utmaningar.  

– Efter det här tuffa året kändes det extra viktigt att fira tjejerna som tar sig an Vårruset och det var så idén till presentboxen väcktes, säger Louise Fredriksson.   

Arrangörerna har varit noggranna med att tänka på den mångfald som finns bland kvinnorna i Vårrusets målgrupp, både när det kommer till utvecklandet av appen och valet av produkterna i presentboxen. Ett exempel är att alla träningspass inne i Vårrusets app är värda lika många poäng. Oavsett om du promenerar 30 minuter eller springer 90 minuter så  får du lika många poäng som hjälper dig att öka värdet på din box.  

– Dessutom är allt material framtaget utan pekpinnar och måsten. Det ska vara roligt att ta sig an Vårruset och i år kommer alla deltagare – tack vare appen – få uppleva Vårrusetkänslan under hela turnén, avslutar Louise Fredriksson.

 

Text: Lisa Beskow

Mer om Tävling