Lysande löparfest när Gore-Tex Winterrun slog rekord

Helgen har på flera sätt inneburit startskottet för årets motionsloppssäsong i Stockholm. I Friends Arena avgjordes Arena Run med nytt rekorddeltagande och på Skansen arrangerandes Gore-Tex Winterrun för åttonde gången. Nästan 2 700 löpare var anmälda till loppet som blev det största i evenemangets historia.

Efter säsongspremiären i Göteborg förra helgen stannade Winterrun-turnén nu till i Stockholm. Jonas Svengård på Icebug Xperience som står bakom konceptet, var nöjd.

- Det här ju helt fantastiskt. Stockholm visar upp sig från sin absolut bästa sida, och även om snön saknas är det en magisk vinterkväll. Vårt koncept med eldkonstnärer, ljusshow och samtidigt schyssta förutsättningar för löparna har satt sig och jag tror många suktar efter lopp på vintern. Det märker vi inte minst på stämningen här på Skansen.

Göteborgsbaserade Icebug grundades 2001 och tillverkar i huvudsak skor och kängor, ofta dubbade, med bra grepp, som ska göra det lättare för människor att komma ut i naturen oavsett. De senaste åren har de startat fler och fler lopp. Hur kommer det sig då att ett skoföretag satsar på motionsevenemang?

- Vi älskar att ta folk ut i naturen och vill inspirera till rörelse. Att får göra det via häftiga lopp som får deltagarna att utmana sig själva och uppleva miljöer som annars inte alltid är tillgängliga, är det bästa sättet att lyckas med vår vision, säger Jonas Svengård som är initiativtagare till Gore-Tex Winterrun. I år arrangeras evenemanget i Stockholm, Göteborg, Osl0 och Helsingfors. Målsättningen framåt är tydlig.

- Det känns som vi har medvind. Om två-tre år hoppas jag på minst 5 000 löpare här i Stockholm.

Gore-Tex Winterrun lockar inte bara löparsugna motionärer. Några av landets bästa löpare var också på plats. Snabbast i 5 km-klassen var Spårvägens Fanny Szalkai med 18:39 och Hampus Månsson från Väsby SS Triathlon med tiden 16:34. På den dubbla distansen imponerade Spårvägens John Börjesson på den erkänt tuffa banan, och vann på tiden 31:06, knappa minuten före Huddinges John Kingstedt. 

Även i den kvinnliga klassen blev det Spårvägenseger genom Hanna Åberg som var snabbast med tiden 40:21.

Alla resultat.

 

Skribent: David Fridell

Mer om Tävling