Musse: Det ska bli otroligt kul att äntligen springa ett riktigt maratonlopp med publik igen

Mustafa Mohamed, Carolina Wikström och David Nilsson på dagens presskonferens.

Under dagens presslunch inför ASICS Stockholm Marathon fick vi träffa fyra av de bästa svenska löparna. På damsidan är startfältet riktigt stark med tre svenskor som gjort under 2:30.

– Det är hela 861 dagar sedan senaste maratonmålgången på Stadion. Det ska bli otroligt härligt att äntligen få arrangera ASICS Stockholm Marathon i morgon. Vi arrangörer har saknat det och jag vet att alla maratonlöpare också har gjort det, säger David Fridell, tf verksamhetschef på Marathongruppen.

Han berättar vidare att drygt 12000 löpare är anmälda till årets lopp från 93 olika länder. Startfältet är mindre än tidigare år - men annars är det mesta som vanligt, till exempel två starter med 10 minuters mellanrum. Första starten går klockan 11.00. Banan är också densamma som de senaste åren.

Det är presslunch på Stockholms Stadion, platsen där alla maratonlöpare springer i mål under morgondagens maraton. Vi får träffa fyra av de allra bästa svenska löparna. Hanna Lindholm som gjort 2:28:59 bestämde sig så sent som i går kväll för att springa. För två veckor sedan sprang hon Berlin Marathon.

– Det har känts bra efter Berlin, jag tog fyra dagars löpvila. I söndags sprang jag 30 km och jag hade ändå tänkt att köra ett hårt träningspass i morgon. Min ambition är att ta medalj, säger Hanna Lindholm – men jag ska ta mig i mål också, och saker kan hända under ett maratonlopp.

Carolina Wikström som för bara två månader sedan sprang OS- maran, sprang sitt allra första maraton som motionär 2018. Nu har hon ett personbästa på 2:26:42. Carolina, som även jobbar heltid som AT-läkare har haft en explosionsartad utveckling, hon berättar att hon har haft svårt att hänga med mentalt.

– Jag försöker njuta, men samtidigt så ökar förväntningarna. Jag hade en rätt tuff period i våras, men nu känns det roligare och bättre i löpningen, jag känner mig i balans, säger Carolina.

På frågan hur hon tänker inför morgondagens lopp svarar hon:

– Jag går in för att springa så snabbt som möjligt, jag springer på känsla. Banan är relativt lättlöpt den första milen och på Djurgården. Det tuffaste partiet känns som Södermalm.

Det är kul med hela tre svenskor som har personbästa på under 2:30, även Charlotta Fougberg som inte kunde närvara på presskonferensen har gjort 2:28:12.

På herrsidan fick vi träffa både Mustafa Mohamed och David Nilsson. David som fortfarande kan känna av sviterna efter den malaria han drabbades av i våras, med bland annat ett lågt hb-värde.

– Jag går in i morgondagen med lite lågt ställda förväntningar. Jag kanske åker till Bosön nu efter presskonferensen och testar hb-värdet igen. Annars har min styrka alltid varit att köra på inspiration. Jag skulle tro att jag springer utan klocka, det finns ändå uppsatta klockor var 5:e kilometer säger David, som har ett personbästa på 2:10:09.

Veteranen i gänget, Mustafa Mohamed sprang i mål för första gången här på Stockholms Stadion redan 1996, men då i ett helt annat sammanhang, 5000 meter på DN Galan. Nu har han hunnit med 14 maror och har ett personbästa på 2:10:03.

– Det ska bli otroligt kul att får springa ett riktigt maratonlopp med publik igen. Första halvan av ett maratonlopp är rätt behaglig, då kan jag njuta av publiken och snackar gärna med medlöparna, men det är inte alla som uppskattar det, skrattar Musse.  

 

 

Mer om Tävling