Musse lika hungrig när han jagar 26:e SM-guldet

Mustafa Mohamed under årets SM i halvmaraton där han slutade trea på 01.03.59.

41-årige Mustafa Mohamed tog över det svenska rekordet i maraton i vintras. På lördag försöker han bli den friidrottare som har vunnit flest SM-guld. Den 26:e titeln hägrar när han springer SM- loppet i maraton på Norra Djurgården i Stockholm.

 - Jag är hungrig, försäkrar Mustafa Mohamed, trots att det är 28 år sen han sprang sitt första internationella mästerskap, Junior-EM, där han erövrade silvermedaljen på 10 000 meter.

Året därpå, 1998, vann Musse sin första SM-medalj på Stockholms Stadion. På lördag ska han snurra runt sex varv strax utanför Stadion, på vägarna runt Norra Djurgården. Där sker jakten efter det 26:e SM-guldet. Då skulle han överträffa Eric Lemming, som i början av förra seklet samlade på sig 25.

Han gör det i ett startfält som överglänser allt som har stått att bjuda i ett maratonlopp med svenskar i. Främste konkurrenten känner han väl till, träningskamraten Samuel Tsegay, som i höstas blev svensk mästare i terränglöpning.

- Han har gjort 2:07 på maran, nästan tre minuter snabbare än mitt svenska rekord, påpekar Musse, som också möter Adhanom Abraha, som var den svenske representanten på den VM-mara som sprangs i höstas i Doha. Det loppet hade i långs stunder den offensive Abraha längst fram. Abraha är till och med äldre än Musse, fyllde 43 häromdagen, och den långa meritlistan innehåller fem VM-starter för Eritrea innan han kom till Sverige som flykting.

Det unika med SM-loppet detta pandemiår är alltså att det inte hålls under Stockholm Marathon utan i två separata klasser (män kl 9.00, kvinnor kl 13.00) på en varvbana på Norra Djurgården. Ingen publik är tillåten vilket löparna vant sig vid denna sommar. SM i halvmaraton för en dryg månad sen hölls inne på motorbanan i Anderstorp.

Lördagens SM-lopp sänds i sin helhet på Marathon.se med start kl 8.55.

Läs intervju med Musse

Mer info inkl startlistor på SM-tävlingarnas hemsida

Mustafa Mohamed och trefaldigt regerande mästarinnan i maraton Mikaela Arfwedson intervjuas i webbsändning på fredag kl 14.00, på Svensk Friidrotts facebooksida

 

Text: Lorenzo Nesi

Mer om Tävling