Musse tog ett steg till – rekordman 41 år ung

Om en vecka fyller han 41 år. Helt rätt läge för Mustafa Mohamed att slå svenskt rekord i maraton. 2:10:03 i Sevilla kom efter ett perfekt avvägt lopp, där ytterligare tre svenskar nosade på David Nilssons tre månader färska rekordnotering.

Spanien bjöd återigen på idealiska förhållanden. Precis som för en vecka sen på Barcelona Halvmaraton var temperaturen lagom vid starten vid halvnio, runt 11 grader. Dessutom var vinden i det närmsta frånvarande. På plats var däremot stora grupper av topplöpare, uppemot 40 löpare med pers på 2:04 till 2:12.

Adhanom Abraha, som haft en del strul med logistiken på vägen till Andalusien, hängde givetvis på täten, i ett vansinnigt högt tempo, som pekade mot 2:05. Han skulle komma att hänga med den gruppen i över 25 kilometer. Övriga toppsvenskar samlades i en tredje-klunga med idealiskt tempo, ner mot 2:10 dvs med god marginal under den svenska OS-kvalgränsen på 2:11.

– Det var lite rörigt i början, men jag hittade rätt grupp efter en kilometer eller så och då var det bara att ligga med, berättar Mustafa Mohamed. 

– Det var lite stökigt vid vätskestationerna. Jag missade min dricka på de två första. Men jag fick av andra, förklarar Musse, som hade sällskap av Mikael Ekvall, Ebba Tulu Chala och inledningsvis minst 15 löpare till.

– Jag hade en liten svacka vid 18 - 19. Jag tyckte att tempot kändes högt, säger Musse som passerade halvvägs på 1:05:25.

– Sen kom jag in i andra andningen kring 25. Då flöt det på. Jag kände att jag hade krafter kvar, men ville spara på dem.
Klungan decimerades allt eftersom, men Musse hoppades att någon skulle rycka för att jag hänga med.

– För jag ville inte dra helt själv i motvinden.

Fram till 35 kilometer hade han sällskap av Ebba trots att Huddingelöparen hade råkat ut för en stukning fyra kilometer tidigare. Mikael Ekvall hade fått släppa några meter. Musse väntade in tills vinden vände. Med fem kilometer kvar tog han ett eget initiativ. Det var där någonstans som Adhanom klev av banan efter att ha haft Europarekordtempo i nästan två och en halv mil.

– Jag tryckte på lite och kom ikapp två. Jag kände mig stark hela vägen. Det var lite synd att jag inte orkade hänga med, för det var tre, fyra stycken som stack ifrån när det var 1.5 kilometer kvar, återger Musse.

– Och så kom min rumskamrat från Estland ifatt (Tiidrek Nurme) och då tog jag rygg och spurtade med honom. Jag spurtade allt jag kunde, för jag visste att det var på gränsen om det skulle bli svenskt rekord eller inte. Så det var skönt att ha marginalerna på rätt sida.

800 meter från mål skrek undertecknad att Musse hade 35 - 40 sekunders marginal till OS-kvalgränsen.

– Jag ville fråga dig hur långt ifrån det svenska rekordet jag var, men jag var för trött! Jag trodde inte att jag kunde slå 2:10, men jag jagade det svenska rekordet. 

Och den jakten lyckades med några få sekunders marginal.

–  Det är en jävligt skön känsla!

Rekordet kom efter att Mustafa Mohamed tillbringat en månad i Addis Abeba, i Etiopien. Men det var inte bara där som grunden till toppformen lades. Musse anger två skäl till varför han kunde ta över det svenska maratonrekordet.

– Dels att jag kom till Addis ganska väl förberedd. Jag hade kört några bra långpass med kvalitet hemma. När jag kom dit hade jag visserligen en dålig första vecka på grund av förkylning. Men sen kom jag snabbt in bra på långpassen, några kvalitativa med bra sparring.

Musse tog helt enkelt ett steg till på den höga höjden i Etiopien, i stället för att återfå bra form.

– Jag har dragit den lärdomen, att andra gånger har jag kunnat komma tillbaka i bra form, som jag har varit i innan. Men nu kunde jag ta nästa steg i stället.

Det säger Hällelöparen som fyller 41 den 1 mars. Han sprang sin första mara just i Sevilla, för 15 år sen.

– Då hade jag 2:32, och kom femma! Minns Musse som idag slutade som 21:a på en 22 minuter snabbare tid.

– Men det var tur att jag inte lyckades, för jag skulle avgöra om jag skulle satsa på maran eller hinder på EM i Göteborg. 

Det blev det senare och en fjärde plats på Ullevi. Året därpå övertog han Anders Gärderuds svenska rekord, som tidigare varit världsrekord. Det skulle dröja sju år till innan Musse gav sig på maran igen, 2:12 i Hamburg och åtta till innan han även övertog maratonrekordet. Nu får vi vänta och se om det räcker hela vägen till OS-maran i Sapporo.

Resultat Sevilla Marathon

 

Text: Lorenzo Nesi
 

Mer om Tävling