Nu avgörs vilka som kvalar till OS-maran

Klockan elva på söndag förmiddag har läget klarnat kring vilka svenskar som springer OS-maran i Japan i sommar. Kanske. Mikael Ekvall, Adhanom Abraha, Mustafa Mohamed, Ebba Tulu Chala och Hanna Lindholm ska i varje fall ha kommit i mål på Sevilla Marathon så dags.

Den andalusiska huvudstaden står värd för det femte nomineringsloppet inför OS. Eftersom Carolina Wikström och Charlotta Fougberg är de enda av OS-aspiranterna som har aviserat start i senare lopp bör många frågetecken ha rätats ut efter maran i Sevilla.

Förutsättningarna är att killarna ska underskrida 2:11 och Hanna 2:28 för att klara av det första villkoret för nominering. Det andra är att placera sig bland de åtta främsta i mål, räknat på högst tre deltagare per land. Det är tuffa krav. För Hannas del skulle det innebära en sänkning av det personliga rekordet (2:29:34 i Hamburg i våras) med över en och en halv minut och ett befästande av positionen som nummer två i den svenska maratonhistorien. Isabellah Andersson har det svenska rekordet på 2:23:41 och fem lopp till under 2:28, fyra av dessa i Dubai. Det senaste utav dem i början på 2013. Hanna gör sin femte maratonstart på tio månader eftersom hon har sprungit i Stockholm, Frankfurt och Dubai sen det tyska rekordloppet i april.

David Nilsson sänkte Kjell-Erik Ståhls 36 år gamla rekord till 2:10:09 i början på december i Valencia, och får vänta nomineringsperioden ut på besked om det räcker till att få springa OS-maran i Sapporo. Åke ”Biten” Eriksson är den tredje svensken som har sprungit under 2:11. Mikael Ekvall och Mustafa Mohamed är femma och sexa på den historiska listan med sina 2:12:07 respektive 2:12:28. Förstnämnde var hårfint nära OS-kvalgränsen som gällde för fyra år sen och Musse noterade sin tid inför OS 2012, då gränsen också var 2:11.

Musse har inte varit i närheten av den tiden sen dess, men hade en stentuff öppning av New York City Marathon i höstas, under 1:05 halvvägs. Sådana öppningar är vardagsmat för en annan 40+are, Adhanom Abraha. I Hamburg sprang han i våras ikapp täten efter att ha startat bland klubblöparna i andra ledet och hade 1:03:30 efter halva vägen. 

Ebba Tulu Chala har liksom sin klubbkamrat i Huddinge, Hanna Lindholm, tävlat flitigt på maratondistansen det senaste året och förbättrat sig gång för gång, 2:20 i Stockholm, 2:15 i Frankfurt och 2:13 i Valencia. Den etiopiske löparen väntar tålmodigt på sitt svenska medborgarskap, ytterligare ett villkor som måsta uppfyllas för att få springa i Sapporo.

Sevilla har genom åren varit den mest populära maran för svenska elitlöpare under vintermånaderna. Kent Claesson, Lars Johansson och Magnus Bergman är några av dem som har sina personliga rekord satta i Andalusien med tider på 2:17-2:18, liksom Martin Öhman och Emil Lerdahl de senaste åren. Den flacka banan avgörs oftast i milt väder. Söndagens prognos är på en temperatur som ska stiga från runt 13 till 15 grader, tyvärr inte kombinerat med vindstilla. 

En faktor som håller konkurrensen uppe är att de spanska mästerskapen avgörs i Sevilla. Men det är inte bara svenskarna som har lockats ner. Även Brasilien, Israel och Irland håller OS-kval. Och det manliga startfältet består preliminärt av 18 löpare med personliga rekord under 2:10 och lika många till med tider på 2:10 till 2:12. Bland tjejerna finns det tio startande med personliga rekord på 2.24 till 2.29 + två debutanter med vassa meriter på kortare distanser. Marathon.se är på plats och följer loppet.

Text: Lorenzo Nesi

 

Sevilla Marathons hemsida

Mer om Tävling