Över 10 000 sprang adidas Stockholm Marathon 2022

Felix Kirwa dominerade adidas Stockholm Marathon från start till mål. Inte ens en fellöpning på Söder kunde stoppa kenyanen från att vinna loppet på 2:11:08 – den tredje snabbaste tiden i loppets historia.

10 169 startade den 43:e upplagan av maran som utvecklades till en solskenshistoria för publiken med upp till 20 grader under huvudstadens första sommardag. Kirwa anförde tidigt en klunga som höll rekordfart. Den första milen gick på mindre än en halvtimme och ledarklungan om åtta man inkluderade SM-löparna Samuel Russom och Samuel Tsegay. Den senare fick släppa och bröt sen loppet på grund av ett trilskande baklår.

Kirwa hade med sig Eritreas Kesete och etiopiern Anbesa in på Söder där man på Stadsgården hamnade på fel väg och fick vända tillbaka. Trion återtog snabbt ledningen och på slutet var det ingen som kunde matcha Felix Kirwa, som vann med 37 sekunder till Kesete och ytterligare en minut till starkt avslutande kenyanen John Langat.

SM-titeln gick ohotat till Hässelbys Samuel Russom som har haft ett hårt vårschema med Köpenhamn Marathon och Göteborgsvarvet tre respektive två veckor före Stockholm. Med 2:15:39 hade han nästan fem minuter ner till silvermedaljören Olle Walleräng, debutanten från den andra arrangörsföreningen, Spårvägens FK. Hans klubbkamrat Archie Casteel tog hand om bronset en knapp minut senare.

– Jag är jättenöjd, men det var tufft att springa Köpenhamn Marathon, Göteborgsvarvet och nu Stockholm Marathon på en månad. Nästa år ska jag springa fortare, sade Samuel efter loppet.

Inte lika hetsiga tjejer
Damfavoriterna var inte alls lika sugna på att hålla ett högt tempo. Den anlitade haren Carolina Wikström fick ingen med sig i den beställda farten som skulle utmana det 34 år gamla tävlingsrekordet. Hanna Lindholm hängde med sex östafrikanskor över hela Djurgården.
– Men sen ryckte någon på Strandvägen och då tackade jag nej, berättade Hanna, som fortsatte i sitt tempo till en ännu mer överlägsen SM-seger, nästan tio minuter före Örebros Erica Lech. Bronset gick strax därpå till Louise Ringström, som sprang sitt första maratonlopp.
Två andra debutanter gjorde upp om huvudsegern. Tsige Haileslase rann på slutet ifrån Pauline Korikwiang, som för 17 (!) år sedan vann juniorklassen på Terräng-VM. Dessa två sprang loppets andra halva fortare än det första vilket de var tämligen ensamma om denna dag där preliminärt 9504 löpare tog sig i mål.

Text: Lorenzo Nesi

 

Toppresultat adidas Stockholm Marathon
Män
1) Felix Kirwa, Kenya 2:11:08
2) Merhawi Kesete, Eritrea 2:11:45
3) John Langat, Kenya 2:12:39

SM
1) Samuel Russom, Hässelby SK, 2:15:39
2) Olle Walleräng, Spårvägens FK, 2:20:05
3) Archie Casteel, Spårvägens FK, 2:20:59

Kvinnor
1) Tsige Haileslase, Etiopien, 2:31:48
2) Pauline Korikwiang, Kenya, 2:32:18
3) Mercy Kwambau, Kenya, 2:33:43

SM
1) Hanna Lindholm, Högby IF, 2:36:39
2) Erica Lech, Örebro AIK, 2:46:08
3) Louise Ringström, Spårvägens FK, 2:46:48

Till alla resultat 2022

Mer om Tävling