Överlever det svenska rekordet helgen?

Ebba Tulu Chala är en av alla svenskar som satsar högt i Valencia. Målet är att krossa det personliga rekordet på 2:15:01.

Ifjol kom hälften av årets snabbaste maratontider i Valencia. I år är ännu fler svenska elitlöpare anmälda till söndagens lopp. Drömmarna når hela vägen från personliga rekord till OS-maran i Sapporo.

David Nilsson kommer till Spanien bara två månader efter att ha överraskat alla med att springa Berlin Marathon på 2:11:50. Det är en tid som han måste sänka med nästan en minut till för att blidka Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) som därutöver har ställt kravet att den som suktar efter en OS-start även måste placera sig bland de åtta främsta i loppet, om än med så kallad ”olympisk räkning” dvs tre löpare/nation. I de flesta större maror kan kenyaner och etiopier fylla åtminstone de tio första platserna. Men Valencias explosiva popularitet över hela Europa ger loppet en bredare karaktär. 26 nationer finns representerade i elitfältet.

Inget annat maratonlopp har under det senaste året haft en bättre tid för den som kommit in som åttonde man i mål, 2:06:24. Även med olympisk räkning gick det oerhört fort ifjol: 2:07:33 dvs tre minuter snabbare än Kjell Erik Ståhls svenska rekord som har stått sig sen premiärupplagan av VM, 1983.

En doldis som också har ambitiösa planer är Huddinges Ebba Tulu Chala, som är på väg att få svenskt medborgarskap. Ebba har ännu kortare tid än David efter sin senaste mara, som var i Frankfurt i slutet på oktober. Fem veckor senare satsar han på krossa det personliga rekord som han satte då med 2:15:01. Men han tycker att återhämtningen gick fort.

– Jag kunde börja träna bra efter fyra, fem dagar, berättar Ebba som arbetar på restaurang på heltid, men just lyckats byta till en arbetsplats med något lättare sysslor.
– Annars försöker jag igen i Sevilla, i slutet å februari.

En grupp om nästan tio svenskar anmälde sig med ambitionen att springa under 2:20. En barriär som inte var särskilt hög på 80-talet, men på senare år är det väldigt få som har klarat det. Spårvägens Claes Bengtsson är en av dessa, men liksom flera av de andra har han sänkt sina ambitioner efter sjukdom

– Jag har ingen direkt målsättning, går helt på känsla.

Småbarnsföräldrarna Andreas McConville och Thomas Stevens har goda minnen från Valencia, där de ifjol sänkte sina pers till 2:24. Ytterligare en kapning kom i Berlin, där Andreas sprang på 2:20 och Thomas på 2:22. Men även de har fått stopp i träningen av envisa förkylningar. Gotlands stoltaste, Fred Grönwall, fyra på SM i Stockholm på 2:24 hakar på tåget.

– Jag tänker mig 70 minuter halvvägs, kanske 70:30.

I det gänget finns även Klas Johansson, ungdomsproffset i cykel som gör årets femte mara efter 2:26 i Sevilla, 2:22 i Hamburg, 2:23 i Stockholm och en kapsejsad mage i Berlin samt den i poddvärlden välkände John Kingstedt som gör sin riktiga maratondebut, numera under David Nilssons handledning.

VM-löparen Cecilia Norrbom kommer till start trots den hemska upplevelsen av det mardrömslika loppet i Doha, som hon bröt. 

– Det har gått riktigt bra de senaste veckorna. Jag hoppas på 2.33, säger Cecilia inför loppet.

Dessutom är Europarekordet 2:05:11 i fara med såväl tvåan som trean genom tiderna på plats, den turkiske kenyanen Kigen Özbilen och norrmannen Sondre Moen.

Flera svenskar springer milklassen

Som om det inte var nog erbjuder Valencia även ett snorsnabbt millopp som ifjol vanns av medeldistansaren Jonas Leanderson. Hans 28:41 var den kvickaste av en svensk under hela 2019. Även detta lopp är sedan länge fulltecknat. Några av Sveriges bästa millöpare har lyckats komma med: Olle Walleräng som har vunnit många lopp i Sverige på 29 minuter, Mohamed Reza, nykorad svensk mästare i terränglöpning och landslagets Daniel Lundgren, som nästa helg åter kommer att representera Sverige på Terräng-EM. I oktober hålls ett halvmaratonlopp i Valencia som har genererat ett par världsrekord på damsidan. Och ifjol arrangerades VM på distansen var om inte i Valencia?

Det kommer att gå fort i morgon. För väldigt många. Marathon.se är på plats för att följa allt som händer. Följ oss för att följa svensk löpning!

Skribent: Lorenzo Nesi

Mer om Tävling