Restriktionerna släpps den 29 september – fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

På tisdagseftermiddagen meddelade regeringen att restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, ett efterlängtat besked för många – inte minst arrangörerna inom evenemangsbranschen. "Det betyder att vi kan genomföra ett fullskaligt ASICS Stockholm Marathon den 9 oktober, något vi har längtat efter i 1,5 år", säger David Fridell, verksamhetschef på Marathongruppen.

Den 29 september planerar regeringen att ta steg 4 i avvecklingen av restriktionerna som har införts för att minska spridningen av covid-19. Det innebär bland annat att deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar kan tas bort. För Marathongruppen (som tidigare i våras flyttade årets ASICS Stockholm Marathon till reservdatumet 9 oktober i hopp om att restriktionerna skulle hinna lätta), kom nyheten som en stor  lättnad. 

– Vi har längtat i 1,5 år på att få göra det vi kan allra bäst, stora evenemang som sätter deltagarnas upplevelser i fokus. Det kom många spontana glädjetjut från kollegorna när vi insåg att vi kommer att kunna genomföra ett fullskaligt ASICS Stockholm Marathon i år, säger Marathongruppens verksamhetschef David Fridell. 

Marathongruppen har under en längre tid arbetat med parallella scenarier beroende på om restriktionerna kommer att lätta eller ligga kvar på nuvarande nivå där max 900 deltagare får befinna sig i start- och målområdet samtidigt. Efter dagens besked fortsätter planeringen – med förnyad kraft – inför folkfesten som återigen kommer att fylla Stockholms gator med maratonlöpare. 

– Nu kan vi äntligen lägga allt fokus på att genomföra årets lopp enligt ursprungsplanen och vi kommer såklart att göra det på ett ansvarsfullt sätt för att få till jämna flöden av löpare så att vi undviker trängsel. Vi laddar för en riktigt rolig maratonhelg, säger Christer Clefberg som är ansvarig projektledare för ASICS Stockholm Marathon. 

Under ASICS Stockholm Marathon-helgen arrangeras även femkilometersloppet ASICS High Five (fredagen 8 oktober) och barn- och ungdomsloppen Stockholm Minimarathon och Leos Minsta Maran (söndagen 10 oktober). ASICS Stockholm Marathon genomförs för 42:a gången på lördagen, 9 oktober. 

Text: Redaktionen

 

Läs om regeringens pressträff den 7/9 på regeringen.se.

Mer om ASICS Stockholm Marathon finns på stockholmmarathon.se.

 

 

Mer om Tävling