Riktigt tryck när Olle och Sara vann Ramboll Stockholm Halvmarathon

Topp tre i damklassen, Malin Skoog (3:a), segraren Sara Trané och Malin Gibrand (2:a).

Olle Walleräng krossade allt motstånd när Stockholm äntligen fick uppleva ett större lopp längs med dess centrala gator. Spårvägens löpare vann Ramboll Stockholm Halvmarathon med nästa fyra minuter. Desto jämnare var det bland tjejerna, där Sara Trané till slut stod som segrare. Malin Skoog som länge ledde loppet var ändå nöjd. "Det är det här som jag har saknat, de stora loppen. Det är helt fantastisk stämning, superkul att springa!"

Olle Walleräng skulle ha sprungit SM i halvmaraton som avgjordes samma dag i Göteborg. Men han tyckte att formen inte var tillräckligt bra och stannade hemma i stället och hoppade in på Stockholm Halvmarathon i sista minuten. Det är ett lopp som han har lyckats bra på ett par gånger förut. Senast det begav sig kämpade han om segern hela vägen med Mustafa Mohamed och tog sig i mål som tvåa på 1:03:47. Den tiden står sig som Olles personliga rekord.

Då, för två år sedan, var det bara en del av loppet som gick på Söders gator. Nu var det nästan hela sträckan, två varv runt Södermalms vatten. Med start på Skeppsbron tog sig löparna över den nya Guldbron vid Slussen och upp på Hornsgatan. Så långt hade Olle sällskap av andra löpare, men efter den långa nedförsbacken till Söder Mälarstrand började han segla ifrån och längs med Stadsgården hade han tagit en ledning som sedan växte undan för undan. Olle imponerade med att hålla en jämn fart trots att han helt saknade motstånd. 31:17 på de tio första kilometerna följdes av en nästan identiskt lika snabb andra mil. Segertiden skrev till 1:06:06 vilket är nästan en halv minut kvickare än när han sprang i Berlin för knappt tre veckor sen. 19-årige Yohannes Kiflay säkrade andraplatsen i sin debut på distansen.

Topp tre i herrklassen, Tom Honig (3:a), segraren Olle Walleräng och Yohannes Kiflay (2:a).

– Luften gick lite ur mig när Göteborgsvarvet ställdes in och SM las på en halkbana. Så jag ville hitta något som inspirerade mig, berättar Olle, som nu har sprungit lopp fyra helger i rad.
– Och det här kom lite tajt på Lidingöloppet, så jag såg det mer som ett bra träningslopp. Det var meningen att jag skulle springa med gruppen under det första varvet och sen köra själv, men jag kunde inte hålla mig.
Olle är överraskad av att det var så pass mycket folk runt banan.
– Det var riktigt bra tryck, nästan som förr!

Jämnt mellan topptjejerna

Damloppet hade en helt annan karaktär. IFK Umeås Malin Skoog tog tidigt spets med en ledning på drygt 20 sekunder som höll i sig i över en mil. Det passerade hon på 37:31, men redan där hade hon tappat en del fart mot de första fem kilometerna.
– Jag gick ut hårdast och hade koll på det. Jag hade som mål att kunna hålla ungefär 3:40/km, men det var slitigt idag, inte alls en skön känsla. 
– Sen fick jag lite håll efter 12, men lyckades få bort det. Men så fort som jag ökade farten kom det tillbaka. Men det var kul att springa. Det var starka tjejer, framhåller Malin om sina närmaste konkurrenter.
Det var Sara Trané och Malin Gibrand som kom i kapp på det andra varvet runt Söder, ungefär två tredjedelar in i loppet. 
– Jag försökte hänga på, men det var ingen idé, menar Malin Skoog.
– Jag tänkte inte alls springa så snabbt idag! Men så hamnade jag med Malin (Gibrand), Jenny (Rutström) och två till och det var en bra grupp, så jag tänkte att jag springer här så länge som det känns bra, berättar Sara Trané.
Det var mentalt skönt att inte ha press tycker hon. 
– Men jag fick ändå börja kämpa efter 15 kilometer. Där började det kännas slitigt. Jag hade haft draghjälp fram dit, men då hoppade Johan Forsstedt av. Jag hamnade själv, men då visste jag att jag hade jagande Malin bakom, så det var bara att ligga på!
Även Malin Gibrand hakade på den grupp som hade en anförare som skulle dra för tider under 1.20, en dryg minut under det personliga rekordet.
– Jag kollade inte på klockan, men flöt med. Sen blev det lite ryckigt på det andra varvet och då tappade jag lite känslan och fick kämpa lite mer. Då flöt Sara förbi. Det var skönt att ha henne inom synhåll, säger Malin som slutade tvåa, knappt 20 sekunder bakom Fredrikshofslöparen och hon gläds verkligen över att åter få springa i ett större lopp.
- Som ”motionstjej” är det jätteskönt att få springa med många killar, få mycket draghjälp och pepp.  Och kul med många vänner som står och hejar. Det är fördelen med att springa i Stockholm.
Trean Malin Skoog har hunnit med flera lopp hemma i Umeå, men inte med samma inramning.
– Det här är helt underbart. Det är det här som jag har saknat, de stora loppen. Det är helt fantastisk stämning, superkul att springa. Jag är jättenöjd ändå, tyckte Malin Skoog trots att hon gick miste om segern. 

Text: Lorenzo Nesi

Toppresultat Ramboll Stockholm Halvmarathon

1. Olle Walleräng, Spårvägens FK 1.06:06
2. Yohannes Kiflay, Hässelby SK, 1:09:43
3. Tom Honig, Keep Up RC,1:11:05

1. Sara Trané, Fredrikshofs IF, 1:20:13
2. Malin Gibrand, FK Studenterna, 1:20:32
3. Malin Skoog, IFK Umeå, 1:21:39

Här hittar du alla resultat
 

Mer om Tävling