Så laddar du för ett millopp!

DEN HÄR ARTIKELN ÄR ETT SAMARBETE MELLAN MARATHON.SE OCH RUNACADEMY.

Börjar det dra ihop sig till lopp? Funderar du på hur du ska träna sista tiden innan loppet? Vad händer om det känns riktigt tungt under loppet? Här får du Runacademy´s bästa tips hur du laddar upp inför ditt 10 km lopp.

Så ska du tänka kring träningen
Om det är ditt första millopp du ska springa så gäller det att få regelbundenhet i träningen fram till den sista veckan. Sista veckan ska du i stället ta det lugnare med träningen för att vara taggad och utvilad när det är dags att köra. Det kan vara bra om du i alla fall håller i gång och tar några promenader och joggar en kortare runda, men du ska inte pressa dig något hårdare. Det kan vara bra att vila helt från löpning de 2–3 sista dagarna innan loppet.

För dig som brukar träna något hårdare och som regelbundet brukar köra långpass på över 90 minuter så rekommenderar vi att du kör ditt sista långpass ungefär 3 veckor innan loppet. Det är bättre att nu i stället minska mängden och höja kvalitén vilken innebär ännu tuffare och hårdare pass – men inte lika många kilometer. Det gör att du kommer orka ta i mer och få ett bättre tryck i steget än om du bara nöter mil. Undvik tung styrketräning för benen de sista veckorna för att få ännu bättre känsla och tryck i steget på de sista passen. Sista veckan kan det vara bra att köra ett lättare intervallpass i början av veckan och sedan 2–3 dagar innan loppet köra en distansrunda med några fartökningar i ditt tänkta tävlingstempo för att kroppen skall få känn på farten. Viktigt att inte träna för hårt sista veckan utan du vill vara utvilad, pigg och taggad på startlinjen!

Förbered dig mentalt och planera loppdagen
Likväl som att springa ett lopp är en fysisk utmaning är det också en mental utmaning. Det kommer komma perioder under loppet där det känns tungt. Därför är det bra att i förhand reflektera över hur du ska tänka och peppa dig själv när detta uppstår. Att tänka positiva tankar har större påverkan på vår prestationsförmåga än vad du tror. Visualisera hur du vill springa loppet, kolla in banprofilen så att du har koll på vad som komma skall och se framför dig när du går i mål nöjd och glad efter loppet.

Se även till att kolla upp praktiska saker i tid inför loppet. Planera senast någon dag eller två hur du ska du ta dig dit? Var kan du lämna väska eller överdragskläder vid behov? Var hämtas nummerlapp ut om du inte får den hemskickad? Att du har koll på dessa små detaljer underlättar att du slipper slösa energi på att irra runt och stressa på loppdagen.

Optimera återhämtningen genom att inte stressa och sova ordentligt
Genom att se till att få tillräckligt mycket med sömn, minst 8 h per natt och inte utsätta dig för onödig stress så optimerar du kroppens chanser att prestera så bra som möjligt. Dålig sömn och stress påverkar vår prestationsförmåga negativt. Var lite extra noga med detta veckan innan loppet för att optimera dina chanser att klara loppet så bra som möjligt.

 

Läs artikeln Maxa milen med maten

Mer om Tävling