Samla poäng i Stockholms nya löparserie

Nya Stockholm 360 Challenge verkar vara precis som du och jag – och de flesta vi känner. Mångfacetterat, vackert, ambitiöst, ödmjukt, tufft och lite spännande. Det handlar om tre lopp i tre olika Stockholmsmiljöer som ger dig tre helt olika upplevelser.

Drömmer du om att bli en komplett löpare?  Vad menar hon med det kanske du tänker? Jo, att kunna springa trail på smala stigar. Att ha pannben nog att bränna på allt vad jag kan under en given tidsperiod. Men också att kunna njuta av en lättsprungen mil, och då menar jag njuta, inte att komma i mål med blodsmak i munnen. Är du däremot typen som gillar blodsmak. Varsågod!

Loppen i Stockholm 360 Challenge består av Woods som går i slutet av april i skogarna på Norra Djurgården. Mysigt, eller hur – tänk dig en vårdag i skogen. Streets som går i mitten av juni startar vid Vinterviken och går runt sjön Trekanten. Det här ska vara en snabb och lättsprungen bana – sånt gillar vi, eller hur! När det är lätt att springa. Det sista loppet i serien är det som känns mest utmanande för mig. Alla startar samtidigt och springer 30 eller 60 minuter. Hur långt kommer du? Hur långt kommer den snabbaste? Det här känns som ett lopp där tävlingshornen kan växa sig gigantiska.

Är du riktigt tävlingssugen så kan du satsa på att vinna hela serien och utses till Stockholms mest kompletta löpare. Du samlar poäng från första till sista loppet och allt avgörs i loppet All Out. Jag säger ju det. I All Out blir det hårt!

Jag blev lite nyfiken på vad Marathongruppen som ligger bakom den nya löparserien tänker kring konceptet, och fick en pratstund med David Fridell som är verksamhetschef.

Vilka vänder sig Stockholm 360 Challenge till?
– Till dig som vill utmana dig själv i din löpning och uppleva Stockholm på lite olika sätt. Det här är en bred löparupplevelse. Men serien är inte bara för den vana löparen som vill pressa sig till sitt yttersta, den passar också dig som är rätt ny på löpning och vill testa olika typer av lopp – du kan utmana dig själv utifrån dina egna förutsättningar. Därför kan du också välja mellan 5 och 10 kilometer på Woods och Streets. På All Out kan du välja att springa 30 eller 60 minuter.

Serien har ju hämtat inspiration från STHLM Challenge – vad är den största skillnaden?
– STHLM Challenge hade ett större upplevelsefokus och mer innerstadsprägel. Nu vill vi visa en större bredd av vilken löpning du kan uppleva i Stockholmsområdet. I Stockholm 360 Challenge har själva löparutmaningen blivit viktigare. Vi får många frågor om hur snabba banorna är. Det är tydligt att snabbhet är i fokus för många löpare idag och det vill vi tillgodose här.

Vad vill du att jag ska känna efter ha sprungit alla loppen?
– Stolthet. Och en glädje att du faktiskt har fått utmana dig på ett sätt som du normalt inte gör.

Finns det något du ser fram emot lite extra med Stockholm 360 Challenge?– Absolut, det finns något i alla tre loppen. När det gäller Woods är det fantastiskt att få göra ett riktigt bra traillopp i Stockholm, vi är bra på det här och har gjort det tidigare med Spring Cross och STHLM Trail Run. När det gäller Streets så är det spännande att testa för oss helt nya marker, Marathongruppen har aldrig arrangerat lopp i trakterna kring Vinterviken. All Out är ett annorlunda koncept som utmanar oss som arrangör vilket alltid är spännande.

När jag planerar för  Stockholm 360 Challenge tänker jag så här: I Woods ska jag njuta av naturen och springa med den totala fokus som krävs när man springer trail. Här kan man snacka om ödmjuk löpning. Jag längtar efter Streets, då har jag kommit längre i träningen, målet är att få 10 kilometers skön löpning en vacker sommarkväll. Och, haha, jag längtar inte efter All Out eftersom jag vet att det kommer bli galet tufft, jag kommer att pressa mig mycket hårdare än jag brukar. Men tänker att det kanske ändå är rätt nyttigt.

Av Kristina Lager, frilansjournalist som älskar löpning

Läs mer om Stockholm 360 Challenge här

Mer om Tävling