SM-vinnaren Anastasia Denisova: "Att äta mindre är aldrig lösningen!"

Anastasia Denisova är löparen från Keep Up Running Club som nyligen stod som segrare vid de svenska mästerskapen över 10 kilometer landsväg. Tiden, 33.15, var nytt personligt rekord trots en ganska utmanande bana. Det som gör prestationen än mer imponerande är att Anastasia jobbar heltid inom finans vid Ernst & Young vid sidan om löpningen.

Anastasia är född och uppvuxen i Belarus. Att hon kom till Sverige var genom idrotten men inte löpningen

– Mina föräldrar är orienterare och fasade in mig tidigt i sporten, jag fick ganska snabbt framgångar som orienterare. Jag tog brons vid Ungdoms-EM 2011, och brons vid Junior-VM 2013.

2016 skulle Världsmästerskapen hållas i Strömstad på den svenska Västkusten. Anastasia och hennes tränare trodde att träning i den miljön skulle vara värdefullt för chanserna till en medalj. Sagt och gjort, Anastasia flyttade till Sverige.

– Vi flyttade delvis till Sverige för att lära mig miljön men också för att få vara del av det svenska klubbsystemet som är mer utbrett än det vi har i Belarus. 2015 flyttade jag till Göteborg i upptakten för VM och det hjälpte mig nog till det där bronset".

Efter VM så kom längtan efter något nytt. Orienteringen var inte längre lika lockande och en idé om att pröva löpningen lite mer dedikerat växte fram

– Jag hade under min karriär som orienterare först tränats av min pappa och därefter av min make. När jag skulle satsa mer på löpningen så kände jag att jag behövde yttre input, det är inte alltid helt lätt att tränas av en närstående, det är lätt att man börjar bråka om småsaker. Jag kontakade därför Sävedalens AIK och blev dirigerad till Johan Wettergren (anm. Charlotta Fougbergs tränare). Det gav snabbt resultat och jag tog fina kliv framåt.

En hel del skadeproblem

– Idrott är ganska komplicerat, det är inte alltid helt lätt att veta var gränsen går" säger Anastasia.

Trots stora framgångar på den svenska löparscenen så har tiden sen löpsatsningen började 2018 kantats av en hel del skadeproblematik. Ofta blev det tre månader av bra träning följt av tre månader där hon tvingades till alternativträning.

– Först ville jag skylla på mina föräldrar, de måste ha gett mig dåliga anlag för att tolerera hård träning. Men sen kom jag på att det är så mycket mer komplext än bara det man tränar. Allt runtomkring spelar så stor roll för det du presterar på träning.

2019 börjar Anastasia experimentera med kosten, något som hon idag ångrar.

– Jag fick ätstörningar i takt med att jag försökte hitta sätt att bli bättre på löpning.

Med hjälp av idrottspsykolog och dietist har Anastasia lyckats klättra ur denna svåra problematik.

– Det började egentligen med att jag bara ville ta bort sötsaker från vardagen. Det var så det började. Detta gick ganska omgående över till att jag ville räkna kalorier. Ofta på ett ovetenskapligt sätt, jag gick på vad fitnessklockan sa, och så här i efterhand förstår jag ju att den inte har någon exakt koll.

 I takt med Anastasia åt mindre kom också skadorna

– Kroppen klarade inte den hårda träningen i kombination med det lilla energiintaget. Jag tappade min mens och blev allt svagare.

Anastasia vill uppmana alla som känner att de har en osund relation till träning och kost att söka hjälp.

 – Att äta mindre är aldrig lösningen, man måste utgå ifrån det långsiktiga perspektivet. Vill du springa fort en gång för att du väger lite eller vill du kunna springa fort flera år fram i tiden?"

Svensk medborgare och svensk mästare
Anastasia har nyligen blivit svensk medborgare och är nu klar för att representera det svenska landslaget vid mästerskap. Nyligen blev hon svensk mästarinna över 10 kilometer landsväg i samband med STHLM 10.

– SM var väldigt roligt, jag testade en helt ny taktik. Jag gick in loppet enbart för upplevelsen och inte för att jag ville känna någon press. På startlinjen stod jag och log och försökte att slå bort all press.

En taktik som onekligen fungerade då Anastasia segrade på nya personbästat 33.15.

– Framöver kommer jag använda mig av detta ingångssätt oftare, jag gillar känslan av löpning. Pressen kan hålla sig borta!

Hör hela intervjun med Anastasia Denisova i avsnitt 133 av Spring Snyggt-podden.

Mer om Tävling