Snabba tider när ASICS Stockholm Marathon var tillbaka

Till slut. Livet är åter tillbaka.7000 löpare sköljde över huvudstadens gator. Traditionen med ASICS Stockholm Marathon är återstartad. Och fort gick det också! Etiopiska Atalel Anmut var nära att bräcka banrekordet som har stått sig sen 1988. Bakom henne slog såväl Carolina Wikström som Charlotta Fougberg den bästa tiden på Stockholm Marathon av en svenska.

861 dagar och en pandemi efter den 41:a upplagan av ASICS Stockholm Marathon tog löparna över Stockholm igen. 12 202 anmälda blev till 7 162 startande. Det var främst de internationella deltagarna som fortfarande hade svårt att genomföra sin resa. De stod för hälften av bortfallet.

Men i utmärkt löparväder, 12, 13 grader och en beskedlig vind, tog sig nästan alla i mål och det på snabba tider. Grete Waitz banrekord 2:28:24, som fyller 33 år, var länge hotat. Atalel Anmut och Kebebus Zewoldemariam från Etiopen passerade halvvägs på 1:12:36, men fick betala för den hårda öppningsfarten. Den senare föll tillbaka till en tionde plats medan Anmut med 2:29:03 lyckades hålla undan för framrusande Carolina Wikström. Den heltidsarbetande AT-läkaren som slutade 22:a på det olympiska  maratonloppet för bara två månader sen knaprade in på avståndet hela vägen till målet, som hon nådde mindre än en minut efter den etiopiska segraren. Wikströms 2:29:56 är den snabbaste som en svenska sprungit i ASICS Stockholm Marathons historia, som sträcker sig bak till 1979. Bakom Wikström tog även Charlotta Fougberg in placering för placering och var trea i mål på 2:31:08, även det under den gamla bästa noteringen av en svenska. Snart 42-åriga Hanna Lindholm följde en dryg minut bakom Fougberg, bara två veckor efter att ha fullföljt Berlin Marathon.

Tsegay försvarade titeln
Precis som Carolina Wikström försvarade även Samuel Tsegay sitt SM-guld från fjolårets lopp, som hölls på en specialbana på Norra Djurgården när ordinarie Stockholm Marathon fick ställas in. Den eritreanske löparen som är bosatt i Sverige sedan flera år tillbaka kämpade om segern i hela loppet fram till och uppför den tuffa uppförsbacken på Narvavägen. Men på de sista två kilometerna in till Stadion var det etiopiske Fikadu Teferi som var vassast och vann loppet som hade utvecklats till en taktisk tillställning med ett dussin löpare tillsammans i ledning halvvägs på drygt 66 minuter. Fyra utav dem var kvar efter fyra mil. In på Stadion var de två: Fikadu Teferi och James Kiplagat. Kenyanen förlorade spurten med två sekunders marginal. Samuel Tsegay skar mållinjen som fjärde man, tio sekunder bakom segraren.

Det löparvänliga vädret innebar också att sjukvården hade ovanligt lite att göra under loppet.
– Det har varit lugnt, färre än vanligt som vi har behövt ta hand om, sammanfattar Kicki Strand, ansvarig sjuksköterska för Stockholm Marathon.
– Jag brukar vilja ha det lite varmare, men jag inser att i min profession är det här bättre!

Eina Roxström från Sollentuna, som fyller 82 i december, var sista kvinna i mål, på 6:41:36 och har därmed sprungit samtliga 42 Stockholm Marathon.
Toppresultat ASICS Stockholm Marathon


Män
1) Fikadu Teferi, Etiopien, 2:12:24
2) James Kiplagat, Kenya 2:12:26
3) Ronald Korir, Kenya, 2:12:30
4) Samuel Tsegay, Hälle IF/Eritrea, 2:12:34 – Svensk Mästare
5) Samuel Russom, Häasselby SK/Eritrea, 2:13:38
6) Teshome Girma, Etiopien, 2:13:53
Women
1) Atatel Anmut, Etiopien, 2:29:03
2) Carolina Wikström, LK Roslagen, 2:29:56 – Svensk Mästare
3) Charlotta Fougberg, Ullevi FK, 2:31:08
4) Hanna Lindholm, Huddinge AIS, 2:32:27
5) Alexandra Morozova, Ryssland, 2:32:44
6) Grace Minanyi, Kenya, 2:36:38

Till resultatlistan

Mer om Tävling