Supertalangen Samuel Pihlström: ”De flesta hänger upp sig för mycket på tider”

Samuel Pihlström är den 21-årige, skönlöpande 1500meters-specialisten som snabbt slagit sig in i den yttersta Sverige-eliten. Samuel som har en bakgrund som orienterare har startat säsongen med tre lopp under 3.40, senast med 3.38,46 - en tid som placerar hon som elfte bästa svensk någonsin på distansen.

I Spring Snyggt-podden berättar han om den senaste tidens lyft och om träningen som lett honom dit.

Att gå under 3.40 måste känna som en magisk milstolpe. Vad satsar du på framåt?
- Jag försöker att inte hänga upp mig för mycket på tiderna, varken på träning eller tävling. För mycket tidsfokusering gör att man blir onödigt pressad och blir missnöjd med bra lopp om de råkar vara långsammare än någon viss tidsgräns. Jag försöker tävla och göra bra lopp istället och så får tiden bli vad den blir. De flesta hänger upp sig för mycket på tider.

Hur kommer det sig att du gick över från orientering till en satsning på löpning?
- Efter Junior-VM i orientering 2019 längtade jag efter att släppa kartan och prova något annat. Jag hade tagit silver i sprint och stafett och det var en otrolig urladdning. Jag sprang Midnattsloppet i Göteborg och tyckte att det var svinkul. Trots att jag fortfarande gick på Orienteringsgymnasiet i Hallsberg bestämde jag mig för att springa mer.

Hur skiljer sig din träning nu från när du satsade helhjärtat på orientering?
- Jag tränar mindre nu. Då var jag fokuserad på att få in ett stort antal träningstimmar och la ner mycket tid på alternativträning utöver löpningen. Nu springer jag ungefär 14 mil i veckan och styrketränar, inget mer än så. I orientering tränar man ungefär som längdskidåkare gör, men i friidrott blir det mer specifik träning och färre timmar.

Hur har du klarat dig från skador?
- Mina muskler och leder har härdats av löpning i skogen från ung ålder, så jag har klarat mig från skador. Jag klarar mycket träning.

Hur bra ska du bli nu?
- Tider vill jag inte spekulera om alls, för jag vill inte begränsa mig. Det får bli vad det blir. Jag drömmer om OS, mästerskapsfinaler och att undersöka hur bra jag kan bli. Jag hoppas också att jag tas ut till EM nu i sommar.

Hör hela intervjun med Samuel Pihlström avsnitt 132 av Spring Snyggt-podden.

Mer om Tävling