Svenskt rekord

Efter 36 år blir Kjell-Erik Ståhl av med det svenska rekordet i maraton. David Nilsson kröner en otrolig säsong med att spurta till sig 2:10:09 på Valencia Marathon, en halv minut snabbare än vad Ståhl hade när han slutade fyra på det första världsmästerskapet i friidrott, 1983.
– Jag var helt uttråkad är Davids överraskande kommentar över hur lätt det gick.

För ett år sen slog David Nilsson det svenska rekordet i halvmaraton i ett japanskt lopp. 

– Jag har tänkt på det svenska maratonrekordet varje dag sen dess, berättar David efter att ha klarat av dopingkontrollen lika raskt som loppet. Han står intill det majestätiska upploppet vid Ciudad des Artes i Valencia, där deltagarna springer som på vatten, på en ponton över en bassäng. Pappa Calle och mamma Katarina har precis hunnit krama om honom.
– Det är mycket att fira den här veckan, säger Kina, som blivit farmor några dagar tidigare.  Davids bror mångkamparen Marcus och hans Nadja Casadei har fått en flicka.
Under året har David slagit en lång rad personliga rekord på allehanda distanser från 1500 meter och uppåt. Det senaste var för två veckor sen när han sprang 15 kilometer under 44 minuter. Det loppet stärkte hans självförtroende.
– Det var lite bättre än jag trodde, intygar David, som där fick det sista beviset att han var mogen att attackera rekordet. Så sent som i slutet på september förbättrade han sig med en och en halv minut till 2:11:50 på Berlin Maraton, ett lopp som han valde före VM, som hölls parallellt, och som David hade annonserat att han inte skulle springa så fort på.

Uttråkad utan klocka
I Valencia sprang David åter utan klocka och fick inte heller några andra referenser, inbäddad i den andraklunga som länge bestod av 12-15 löpare.

– Jag hoppades på att det kanske skulle stå en klocka efter en mil. Men så var det inte. Den första var när vi passerade halvmaran på 1:05:04.
Klungan blev allt tunnare och David var helt obekymrad, i det närmaste blasé.
– Det gick så lätt att jag var uttråkad. Jag väntade på att något skulle hända, men det gjorde det inte.

Tvärtom sjönk farten något när det blåste lite lätt mot. Men David höll sig lugn. Mot slutet var det irländaren Pollock som tog ett initiativ, som David inte brydde sig om.

– Jag var inställd på att följa tysken Petros, som debuterade, men gjort 28 blankt på 10 000.
Farten höjdes från att ha legat några sekunder över tre minuter/kilometer. Avsnittet mellan 35 och 40 kilometer, längst bort från stadskärnan gick på 14:58. David höll ännu högre tempo in i mål. 
– Jag hade hört vid 39 kilometer att jag var på väg mot 2:10, men jag visste inte om det var 2:10 låga eller höga. Jag ville inte titta på målklockan över upploppet. När det var några meter kvar tittade jag upp och den stod på 2:10:07.

David slutade på sextonde plats i det maratonlopp som når allt högre i ranking.

Bäst genom tiderna
Med de två marorna under 2:12 på lite drygt två månader menar David att han bevisat sin kapacitet dubbelt om.

– Med det tillsammans kan jag hävda att jag är Sveriges bäste maratonlöpare, summerar David, som nu siktar in sig på kortare distanser igen i vänta på besked från SOK.
– En halvmara i vår, kanske VM, blickar David innan han slår följe med Fredrik Uhrbom tillbaks mot hotellet för fortsatt firande, som även bör inbegripa att Davids nye adept John Kingstedt i sin egentliga maratondebut slog till med 2:17:55.
– Bastun har öppet till 22!

Så gick det för de andra svenskarna.

Skribent: Lorenzo Nesi
 

Mer om Tävling