Tävlingstipset: Malin Ewerlöfs tips inför Lidingöloppet

Malin Ewerlöf, 3:a på Lidingöloppet 30, 2015.

Malin Ewerlöf blev den första kvinnan i Norden att ta sig under två minuter på 800m och hade länge det svenska rekordet med 1:59:44. Men Malin var inte bara en medeldistansare av världsklass, redan vid Terräng-VM 1989 tog den då 16-åriga Malin hem guldet i vad som är en av de mest konkurrensutsatta grenarna inom löpningen. Efter medeldistanskarriären började Malin med längre sträckor och visade fallenhet för både maraton men kanske framförallt Lidingöloppets tremil.

Vid tre tillfällen vann hon Lidingöloppet och är med det den meste vinnaren någonsin på damsidan tillsammans med Lena Gavelin. I det senaste avsnittet av Spring Snyggt - med Jesus och Manne berättar Malin, som verkar och har tränat otaliga pass på banan, om sitt bästa pass inför loppet. 
 
Har du några generella tips för loppet?
– Jag har alltid haft förmånen att ligga långt fram i loppet så jag har aldrig behövt oroa mig för att komma fram. Har förstått att för den stora massan kan det vara väldigt trångt, framförallt i början av loppet. Men tre mil är långt så om det innebär att du måste hålla igen lite första milen så kan det vara positivt. Upplägget som jag tycker att man ska sträva efter är att springa så nära på negativa splits som du kan. Första halvan av loppet är betydligt lättare än den andra så i absoluta tal kan det vara svårt. Men ansträngningsmässigt behöver man känna att man har energi kvar när den sista milen börjar.
 
Vad är ett pass du skulle rekommendera? 
– Det finns många som går att göra. Men jag körde ett precis alldeles nyss med min kund. 3k, 2k, 1k, 500m, för långlöpare kanske inte det låter så märkligt men det ska vara ganska bra intensitet i passet. Gör man detta pass i kuperad miljö så kommer du få upp bra flås och puls. Redan första intervallen är snabbare än tävlingsfart och sedan går det progressivt snabbare. Börja med 2' gåvila och ta dig ner till 90s gåvila.  Jag tycker att man kan bjuda sig själv på gåvila när terrängen är så tuff!

Lyssna på intervjun med Malin Ewerlöv i avsnitt 93 av Spring Snyggt med Jesus och Manne.

Mer om Tävling