Två av Stockholms största motionslopp på samma dag

Coronapandemin med regeringens beslut om att förbjuda folksamlingar med fler än 50 deltagare som påföljd har gjort att ASICS Stockholm Marathon flyttas till hösten. Istället för att gå av stapeln den 30 maj som planerat kommer loppet avgöras samma dag som Ramboll Stockholm Halvmarathon den 5 september.

Marathongruppen som arrangerar båda loppen har under de senaste veckorna arbetat intensivt med att hitta den bästa tänkbara lösningen för både maraton- och halvmaratonlöparna. 

 – För oss har det varit viktigt att avvakta beslut från myndigheter och regeringen samtidigt som vi har tittat på olika scenarion för att hitta den bästa tänkbara lösningen för våra deltagare. Att lägga loppen på samma dag är givetvis inte optimalt för varje enskild deltagare, men vår samlade bild är att beslutet tagits emot väldigt positivt av de allra flesta och att många ser fram emot en löparfest som Stockholm aldrig tidigare upplevt, säger David Fridell marknadschef på Marathongruppen.

ASICS Stockholm Marathon är ett i raden av motionsevenemang som tvingats ställa in eller skjutas upp till följd av den pågånde coronapandemin.

 – Det är helt klart en väldigt svår tid för lopparrangörer och idrottsrörelsen i stort då överskott från motionslopp tillfaller idrottsföreningar, men precis som i alla svåra tider så kliver hjältar fram. I fallet ASICS Stockholm Marathon så handlar det om deltagare som önskar att få skänka sin startplats då det nya datumet inte passar dem eller helt enkelt hejarop från löpare runt om i världen som är tacksamma för att vi gjort det bästa vi har kunnat för att hitta en möjlighet till att genomföra loppet. Det värmer verkligen, säger David Fridell.

Loppdagen den 5 september kommer kickstarta med Ramboll Stockholm Halvmarathon kl. 9:00 och sedan går första starten för maratonloppet kl. 12:00. Både evenemangen kommer ha start vid – och målgång inne på Stockholms Stadion där även evenemangsområdet kommer att vara. För Ramboll Stockholm Halvmarathon innebär detta dels en tidigare starttid och dels en flytt från Skeppsbron där evenemangsområdet brukar vara. Båda evenemangen kommer dock ha olika bansträckningar och behålla sin personliga prägel. 

– Ur svåra omständigheter växer kreativa möjligheter och i detta fall måste jag ge en eloge till våra fantastiska samarbetspartners och leverantörer som har backat oss i detta beslut och denna tuffa tid. Vi är övertygade om att den 5 september blir en dag som både deltagare och åskådare sent ska glömma, säger David Fridell.

Huruvida loppen faktiskt kommer att bli av går i dagsläget inte att lova då ingen vet hur läget med coronautbrottet fortskrider, men David Fridell ser positivt fram emot hösten.

 – Ja, vi längtar, kanske mer än någonsin. Denna tid är utmanande för oss alla och vår starka tro och förhoppning som arrangör av dessa evenemang är att vi i höst kommer ha återgått till en mer normal verklighet där den 5 september blir kickstarten för en fantastisk löparsäsong, men vi följer givetvis Folkhälsomyndighetens rekommendationer för genomförande av alla våra kommande lopp.

Utöver flytten av ASICS Stockholm Marathon kommer även femkilometersloppet ASICS High Five skjutas upp från den 29 maj till den 4 september. När det kommer till Stockholms Mini Maraton och Leos Minsta Maran så pågår arbetet med att hitta nya datum just nu, men att det kommer bli till hösten står redan klart.

 

Text: Lisa Beskow

Mer om Tävling