Vad gör man utomlands när man får börja tävla?

Vi har haft färre och lättare restriktioner än andra länder som har drabbats av Corona-pandemin. Men nu börjar man lätta på reglerna i det ena landet efter det andra. Tävlingarna har så smått satt igång i miniformat. Men de ser inte ut som de har gjort förut.

Under ”förbudstiden” har det hållits alla former av virtuella lopp över hela klotet. Det är inte bara arrangörer av motionslopp som har erbjudit att springa den aktuella distansen var man vill (Göteborgsvarvet lyckades få 3338 att springa halvmaraton häromhelgen) och ställa upp virtuella resultatlistor. I Storbritannien har man tävlat om att springa 1000 meter så fort som möjligt under fyra dagar - inte på en friidrottsbana, utan varsomhelst. Det har lett till att några har valt en nedsluttande sträcka med alla fördelar det ger.

Bislett Games blir Impossible Games
Norge har varit först med officiella tävlingar. Där kunde man den 16 maj omvandla ett planerat virtuellt lopp till ett ”riktigt”, men med bara tio löpare i varje startgrupp och två och en halv timme mellan starterna! Fyra dagar senare planerade man mödosamt i Stavanger för att få iväg sex löpare i taget med en halvminuts mellanrum över fem kilometer. Startpositionerna var ritade på asfalten i bästa Formel 1-stil. Det blev till slut inte fler än 39 fullföljande men med två av bröderna Ingebrigtsen på plats följde fans från hela världen den skakiga strömmade sändningen av en handfull norrmän som sprang en oglamorös runda på 2.5km på cykelvägar i Stavangers industriförorter.

Varje löpare i Stavanger hade sin startplats markerad på asfalten.

De innovativa norrmännen har till och med lyckats omvandla Diamond League-galan på Bislett till att bli ett ”Impossible Games” med ett fåtal stjärnor i rena dueller.
– Du kan antingen resignera inför situationen eller se vilka möjligheter som finns, uttalade tävlingschefen Steinar Hoen redan i slutet på april, när man gick ut med vad Impossible Games skulle innebära.

Bland annat ska rekord jagas genom att följa ljus som markerar rätt tempo vilket i och för sig har gjorts förut, men inte av en ensam löpare. Världsmästaren på 400 meter häck, Karsten Warholm ger sig på världsbästanoteringen på udda grenen 300 meter häck och flera udda distanser har valts för att få till tvekamper mellan specialister från olika grenar. Mondo Duplantis ska möta Norges bäste stavhoppare på plats, men även ärkerivalen Renaud Lavillenie, som hoppar hemma i sin trädgård!
Sondre Nordstad Moen springer helt ensam mot Europarekordet på 25 000 meter samtidigt som skiddrottningen Therese Johaug löper 10 000 meter, båda hjälpta av lampor på innersargen som visar rätt tempo.

Står hoppet till stavhoppet?
Just stavhopparna har trätt fram som de mest innovativa inom friidrotten. Duplantis har redan hunnit med en match mot Lavillenie (vars världsrekord han övertog i vintras) och världsmästaren Sam Kendricks. Det lekfulla tävlingsformatet gick ut på att se hur många gånger de skulle klara av att hoppa över fem meter på en halvtimme. Det vill säga en höjd som är drygt en meter lägre än vad de har hoppat som bäst. Och det gjorde de från varsin hemmabana, allt strömmat ut över världen med det tidigare strama Internationella friidrottsförbundets välsignelse och framtagande av produktion.

Det hela upprepades ett par veckor senare av tre kvinnliga stavhoppare. Nästa påfund är att man i Düsseldorf ska hoppa stav inför publiken på en Drive-in bio. Här i Sverige gäller restriktionerna om max 50 personer även i de sammanhangen, men det kanske är bland det första som man kommer att lätta på, med tanke på att de sitter inne i sina bilar?

Tävlingar parallellt i 173 olika orter
I Italien har man redan gått ut med att medel- och långdistansloppen kommer att brytas ur de italienska mästerskapen. Det inte helt italienskt klingande ”Campionati Italiani - Festa dell’Endurance” hålls en månad senare, i mitten på oktober, om allt går som planerat.
När Tjeckien öppnade för (begränsade) tävlingar igen den 1 juni hade man en så sinnrik koordination att det skedde parallellt på 173 platser över hela landet. Genom att samla landets största stjärnor i respektive gren på olika platser har man lyckats få tjeckisk tv att direktsända under flera timmar.
Det borde inte vara ett problem att göra något liknande i Sverige. Kan ni tänka er 10 000-metersdagen, där alla aktiva föreningar i landet arrangerar 25varvsfrossor? Vilken propaganda utan dess like! Om finländarna kan ha spjutkarnevaler ska vi ha kilometerkalas och banbanketter.

Över en miljon kilometer under samma helg
I Schweiz lättade man på restriktionerna den gångna helgen och uppmanade folk att komma ut och röra sig med kampanjen ”OneMillionRun”. Målet var att få ihop en miljon km under helgens 48 timmar. Det lyckads med råge genom att över 80 000 tillsammans sprang 1.124 miljoner km!

 

Text: Lorenzo Nesi

 

Läs även:

Lekfulla sätt som du kan maxa på och mäta dig mot andra

Vad vill vi titta på när tävlingarna börjar igen?

 

 

Mer om Tävling