Vad vill vi titta på när tävlingarna börjar igen?

Vitryska ligan i fotboll. Knastriga strömmade sändningar av ensamma löpare på en brusig gata i en norsk förort. Utan levande idrott på våra skärmar har abstinensen vuxit till absurda nivåer. Så vad skulle vi vilja titta på framöver, om vi ändå inte kan anordna traditionella tävlingar? Vi pitchar idéer för de produktionsbolag som har hål att fylla i sina utbud. Här är vår vecka på gammal hederlig linjär-tv. Men programmen är helt nya!

Måndag, kl 20.00, Stadskampen
De bästa löparna i Stockholm respektive Göteborg, tvärs över klubbgränserna, står uppställda på Stadion och Slottsskogsvallen. De ska springa 5000 meter. Gemensam start i splittad tv-ruta. Poäng delas ut för alla killar som springer under 14 :30 och tjejer under 17:30. Alla medel är tillåtna i form av harande. Kliv på och av, backa till löpare längre bak som behöver hjälp. Bonuspoäng för de tre bästa tiderna. Vinnarlaget premieras på Allsång på Skansen eller Göteborgskalaset på Liseberg, när de blir tillåtna igen.
Andra veckor: Distriktkamper av samma slag som slår ut TV-Pucken. Massvis med intresse från lokalmedia. Kan Västmanland slå Västerbotten? Finns det fler skånskor som springer under 20 minuter än småländskor? Löpare över hela landet spammar Insta och gästar 200 poddar för att berätta om senaste veckans träning för att kvala in i lagen.

Tisdag, 21.30, Rekordmagasinet
Tillräckligt udda rekord för att kunna slås. Börja med att visa film från när Anders Gärderud sprang 2000 meter på 5:02.09 i London, 4 juli 1975. Intervjua den ende mannen i Norden som har sprungit under fem minuter – var är du nu, Mogens Guldberg? Hela svenska medeldistanseliten är på plats, gärna hela Norden om vi får! Kalle Berglund och Andreas Almgren i samma gympaskor. Kommenteras givetvis av Gärderud himself. 

Onsdag, 19.00 – 22.00, Hela Sverige Frossar
I Tjeckien har man lyckats koordinera 165 lokala tävlingar över hela landet den 1 juni med bara ett fåtal deltagare i varje. Det slår vi 1 juli då det springs 10 000 meter på 166 arenor. På en kväll får vi in flera resultat i grenen än under hela 90-talet. Eftersom det är små, små arrangemang sponsras de givetvis av micro-bryggerier. 25-varvsfrossan slår alla rekord.

Torsdag, 20.30, Dagens Intervall
”Han är alltid bäst på intervallerna” kan det heta om den som tävlar sällan eller underpresterar med nummerlapp. Ge denna stackars hånade kategori upprättelse. Hur många 400-ingar kan man hinna på en halvtimme? Passar särskilt bra för simmare, triatleter och stavhoppare med egen anläggning i trädgården.

Fredagar, 20.00, Jägaren På Spåret
Jaktstart i skogsslinga på hemlig ort. Hinner Suldan Hassan ikapp Samrawit Mengsteab, som startar 250 meter längre fram? Kristian Luuk strör ut ledtrådar, ”Vattnet har delat sig nedanför tjejernas sluttning”. Men Fredrik Lindström ersätts som domare av A Lennart Julin. Meraf Bahta i Skatås kommer att bräcka Håkan Hellströms rekordpublik på Ullevi.

Lördag, kl 9.00 – 15.00, Sommarstudion
Åttondels-, kvarts-, semi- och final på en flygande kilometer. Tio löpare i första omgången. Siste man/kvinna ryker som blir sist i respektive omgång. Till finalen återstår sju löpare. Vem har sparat sig bäst? För en dag är vi snälla och släpper in friidrottens andra grenar som inramning till det alla vill se mellan de mysiga soffintervjuerna med André Pops.

Söndag, 14.00 – 16.00, Breaking U 2
Olika mytiska gränser ska slås. Den här gången enligt gällande regler. Vi slutar veckan som vi började, med att följa hårt satsande löpare. Tre tjejers väg till att springa 800 meter under två minuter. Den första europén under åtta minuter i hinder. När blir Jakob Ingebrigtsen den förste i Norden under 13 minuter på 5000 meter – och när får vi någon som inte är norrman under 13:15? Och en ung generation svenskor som på flera års sikt ska under 15 minuter? Förste svenske mannen under en timme på halvmaran…wow, det finns ju hur mycket stoff som helst. Vem langar fram stålarna till den produktionen? 

 

Text: Lorenzo Nesi

 

Mer om Tävling