"Virtuella lopp ger också pirr i magen"

Det går att tagga till även när du springer virtuella lopp. (Bilden är dock på deltagare under tidigare års ASICS Stockholm Marathon.)

Känslan precis innan start. Och tröttheten blandad med eufori när du springer i mål. Att springa ett virtuellt lopp är självklart annorlunda, men det är fortfarande en tävling. Tävlingshornen växer ut, säger Veronica Holmlund som hittills sprungit 9 virtuella lopp. Dessutom tipsar Lisa Beskow, löpcoach, och kommunikationsansvarig för flera virtuella lopp hur du får en maxad loppkänsla.

Veronica Holmlund från Skogås utanför Stockholm älskar att träna och tävla. I vanliga fall springer hon 12-15 löplopp varje år. Men i år är inget vanligt år. Coronapandemin har gjort att de allra flesta lopp har blivit inställda. I stället har det växt fram en helt ny typ av lopp – de virtuella.

Veronica efter ASICS Stockholm Marathon 2018. Nu taggar hon till och får loppkänsla även i de virtuella loppen.

– Det är så himla trist med alla inställda lopp och allt omkring dem. Jag är en lycklig motionär och jag gillar verkligen uppladdningen med att gå till ett expo, hämta nummerlappar och kika runt. Jag tycker om att gå in i min lilla tävlingsbubbla. Men konstigt nog går jag in i min lilla bubbla även inför ett virtuellt lopp, berättar Veronica.

Vad tänkte du först om virtuella lopp?
– Så fort jag hörde talas om det kände jag att jag ville vara med. Det blir ju i alla fall någon slags tävling. Lidingöloppet hade 10 virtuella terränglopp i våras som jag bestämde mig för att springa. Men jag hann bara med tre innan jag fick covid-19 och blev borta från träning och tävling under ett antal veckor. Efter det har jag hunnit med flera andra lopp. Bland annat Stockholm Charity Cup. Och STHLM Urban Trail. Men jag har många virtuella lopp som väntar nu under hösten.

Hur har du laddat inför loppet?
– Dagarna innan har jag faktiskt laddat nästan som inför ett riktigt lopp. Jag tar det lite extra lugnt med träningen och ser till att äta och dricka bra. Jag förbereder mig mentalt och går och lägger mig i tid. Jag har också planerat vilken bana jag ska springa och sett till att jag har haft någon med mig. Min löparkompis är skadad, men nu senast när jag sprang STHLM Urban Trail var hon med på cykel och höll tempo. Jag fick någon att ta rygg på. Och det gick fasiken riktigt bra!

Och känslan innan start?
– Det är nog det här jag är allra mest förvånad över. Jag kände verkligen att det blev tävling. Pirret kom och tävlingshornen växte fram. Jag trodde faktiskt inte det. Men jag saknade självklart publiken – det är alltid roligt att få lite hejarop.

Hur gick det till rent praktiskt?
– Ta STHLM Urban Trail till exempel. Det loppet var jag redan anmäld till via Löparnörden, en serie lopp som Marathongruppen arrangerar. Några dagar innan loppet fick jag automatiskt hem ett mejl med en länk till jogg.se. Eftersom STHLM Urban Trail är ett upplevelselopp kunde jag själv välja om jag ville ha tidtagning eller inte. I slutet av augusti kommer jag få hem min medalj och t-shirt. Jag älskar medaljer!

Har du fler virtuella lopp inbokade?
– Ja, flera stycken. Nästa blir Ramboll Stockholm Halvmarathon. Det ska bli superspännande att testa appen som är kopplad till loppet – där jag ska få pepp i lurarna samtidigt som jag springer. Extra kul också att mina vänner kan följa mig längs banan genom livetracking – det kommer få mig att tagga till lite extra, haha. Nu ska jag fundera och planera vilken bana jag ska springa.

Finns det något extra positivt med virtuella lopp?
– De riktiga loppen vinner såklart. Jag saknar löpargemenskapen. Men en sak som är positivt med virtuella lopp är att jag kan springa många fler lopp nu – jag kan springa på hemmaplan utan att behöva resa runt i Sverige.

– Jag vill verkligen tacka alla arrangörer som har fixat de här virtuella loppen – det blir verkligen en extra krydda. Det här året är konstigt på alla sätt och vis. Det är så tråkigt. Så jag är verkligen glad att det finns så många virtuella lopp – de bygger ändå upp spänning . Ger mig det där lilla extra i vardagen. Hade någon sagt det för ett år sen hade jag tänkt att hen var galen. Tänk vad anpassningsbara vi är.

Följ gärna Veronicas framfart på Instakontot @ironmaniacs17 som hon har tillsammans med träningskompisen Ami.

                                                                                                                      

"Vi vill skapa en så härlig loppstämning som det bara går"

Lisa Beskow som är kommunikationsansvarig för flera av Marathongruppens lopp berättar att det mitt i det frustrerande och ledsamma med alla inställda lopp, ändå har känts roligt att jobba med de virtuella loppen.

Lisa Beskow är löpcoach, men också kommunikationsansvarig bland annat för Tjejmilen och Ramboll Stockholm Halvmarathon.

– Det har känts kreativt och nytt, och vem vet – det kanske kommer finnas kvar några virtuella lopp även sen när allt är som vanligt igen.

Du kan väl berätta lite om appen som alla som springer Tjejmilen, Ramboll Stockholm Halvmarathon och ASICS Stockholm Marathon får?
– Ja, alla som är anmälda till loppet får ett mejl senast två dagar innan det är dags att springa med all info. Jag tror verkligen att appen kommer att ge en riktigt bra loppstämning. Du springer med lurar och får olika ljudstationer längs banan. Allt från musik, till peppande budskap, påminnelse när du borde fylla på med energi och annan coaching.

– Appen har också livetracking. Det gör att dina följare kan se var på respektive bana du befinner dig. Så även om du springer halvmaran i Skogås ser dina följare var på själva halvmarabanan du skulle befinna dig. Precis som vanligt. Dina följare ser dig alltså bara på loppets bana. Men själv kan du byta kartvy och se både din verkliga plats och var du skulle befinna dig på banan.

Är det något speciellt du vill tipsa om för att maxa loppkänslan?
– Först och främst, se till att ha ett fulladdat batteri i mobilen. GPS:n drar massor. Sen vill jag tipsa om att du verkligen planerar och bestämmer vilken bana du ska springa och att du bekantar dig lite med den innan loppet går. Och glöm inte att planera din vätska och energi. Om du inte har allt med dig när du springer så måste du se till att du får påfyllning under vägen. Antingen att du planerar banan så att du vet att du får energi – eller att du har bett någon att stå och heja och langa energi. Det är ju extra viktigt på de längre loppen. Be familj och vänner följa dig via vår livetracking – jag lovar att du kommer att göra ditt allra bästa när du vet att du har ögonen på dig.

Hur får man bästa målgången?
– Jag har bara sprungit ett virtuellt lopp. Då hade jag bett min man och dotter stå vid målet och ta emot mig, och det kändes kul och extra peppigt. Så det är verkligen ett tips – be några stå vid målet och heja fram dig. Sen tycker jag också att du ska skapa dig ett litet After Run. Se till att fira dig själv ordentligt efteråt, det är du verkligen värd.

Av Kristina A Lager

Yes, du är i mål. Passa på och fira extra mycket!

Mer om Tävling