– Allt behöver inte vara perfekt, det går att bli bra ändå!

Yolanda Ngarambe är löparproffset som bor och tränar i Atlanta, GA. Hennes löparkarriär har präglats av en stadig utveckling från det att hon började på löpargymnasiet som 16-åring tills att hon idag som 30-åring nyligen tog SM-guld på 1500 meter. Här tipsar Yolanda om ett pass som hon körde innan avresan till SM.

Du flyger över från USA och plockar hem två SM-medaljer, formen är onekligen god?
– Ja! Jag kom hem fem dagar innan SM och var lite stressad över att komma hem så nära inpå. Man tenderar att tänka på allt som är dåligt när man ska tävla, men när man väl kommer igång så släpper det där. Jag vet att det oftast inte spelar någon roll, är man i form så är man. Och när det kom igång så kändes det riktigt bra. Det var roligt att det blev snabba lopp, mästerskapsrekord på både 3000 m och 1500 m. Jag önskar att jag hade vågat gå lite tidigare på 3000 m dock, Meraf Bahta är svår att slå på sista varvet.

Hur hamnade du i Atlanta?
– Jag hade en lagkamrat på college som ville bli proffs. Det ville jag också och jag ville hjälpa henne. Hon hittade ett par tränare som skulle starta en utvecklingsgrupp i Atlanta. De tränade mig i en månad för att de tränade min kompis. Sedan flyttade jag hem men insåg ganska snabbt att jag saknade det amerikanska sättet att träna. Mina tränare lät mig bo hos dem medan jag tränade. De första åren tjänade jag ingenting, så att jag fick bo där var ovärderligt. Det tog nog 6 år innan jag tjänade tillräckligt för att kunna betala hyra. De första åren hade jag inte heller något visum, de senaste åren har jag dock fått idrottsvisum som gör att jag kan tjäna pengar genom löpningen.

Har du ett träningspass som du vill dela med dig av?
– Vi tränar på ett lite annorlunda sätt mot vad som är populärt just nu. Vi kör två hårda dagar, men då är passen också väldigt hårda. Jag kör ingen tröskel. Det funkar för mig men jag tror på tröskel också. Ett pass som jag körde nu inför avresa till SM var: 3200, 1600, 800, 600, 400, 300, 200 - man joggar 3 minuter efter första intervallen, sedan blir vilan kortare och kortare. Tempot är något snabbare än 10 kilometersfart på första, sedanökar farten något med varje intervall.

Vad vet du om löpningen idag som du önskar att du visste för 10 år sedan?
– Jag har lärt mig att allt inte måste vara perfekt. Ha tålamod, det är okej att du inte är där än. Jag försökte vara perfekt när jag var yngre, att jag måste göra allting på en gång. Ha balans, ha kul och ha tålamod. Det är mest en mental aspekt, jag trodde att jag alltid behövde perfekt sömn, perfekt upplägg och sätta alla splits. Det är inte så, man kan bli bra även fast allt inte klaffar hela tiden. 


Hör hela intervjun med Yolanda i avsnitt 117 av Spring Snyggt - med Jesus och Manne. 

 

Mer om Träning