Bli backstark - lägg grunden med långa backar

Nu är bästa tiden att dra igång backträningen. Är det kanske i år du kommer att lära dig att älska backlöpning. Att lägga in lång backe i din träning gör att du på ett skonsamt sätt bygger dig till en starkare löpare med bättre löpteknik. Om några månader, när våren är här på riktigt vill du kanske köra tuffare pass – då är du redo med starka ben och bra flås.

Vad är det som gör backträning så bra? Jo, backens motstånd gör dig starkare muskulärt. Lutningen gör också att du även om du springer i riktigt lugnt tempo, får upp pulsen. Du kan alltså träna på en hög pulsnivå och samtidigt mer skonsamt än om du pressar dig till samma ansträngning på flackt underlag.

Löpträna i lång backe
Hitta en lång backe med ganska svag lutning. Den får gärna ta två till tre minuter att springa uppför i lugnt tempo. Vill du springa kortare, så vänder du helt enkelt lite tidigare. Men för att det ska räknas som lång backe bör det ta minst 45 sekunder att springa uppför.

Gör så här:
Bestäm dig för att springa en viss tid i backen – eller så bestämmer du dig för ett visst antal backar. Du väljer det som passar dig bäst – det kan vara att du ska springa i backen i 15 minuter. Men om du känner dig mer motiverad av att räkna ner antalet backar så kan du ju lika gärna bestämma att du till expempel vill springa 12 gånger uppför backen.  Spring upp och jogga ner. Blir du så pass trött att du får svårt att springa uppför med fin teknik, då håller du kanske ett för högt tempo. Det är också helt okej att stanna vid backens fot och pusta några sekunder innan du springer upp igen. Har du inte kört lång backe tidigare, då kan det vara skonsamt för leder och ligament att gå nerför.

Tänk på att farten ska vara relativt lugn uppför. När passet är klart ska du helst känna att du hade orkat en eller flera backar till. Det ska inte vara ett supertufft pass. Lägg gärna in det här passet en gång i veckan under fyra till fem veckor så kommer du känna stor skillnad.

Tips!

  • Jobba aktivt med armarna – men tänk på att inte spänna överkroppen.
  • Tänk på att ha ett bra frånskjut med foten.
  • När du springer en lång backe med rätt snäll lutning kan du använda även nerförslöpningen som bra styrketräning för lårens framsida. Försök ha samma tid nedför som det tog att springa uppför. 

Mer om Träning